«Ну що, в принципі, можна вішати рукавички на цвях, а мандат складати в шухляду - за цю каденцію не соромно, - розповідає Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

 Так, звісно є багато чого, що так і не зробили, багато чого що ще можна зробити і що ще робиться прямо зараз, ніколи не буде достатньо.

Та на макро рівні - є результат, і його можна побачити на одному з фото, там де Володимир Зеленський виступає на фоні напису «Зроблено в Україні».

Президент України на найвищому рівні започаткував платформу, де обговорюватимуться не просто плани, а чіткі дії: як зробити «MADE IN UKRAINE» довгостроковим трендом та надбанням держави.

Так, Володимир Зеленський - перший з українських президентів, який виніс це словосполучення у якості програмного напрямку, як складову національного цілепокладання, не побоявшись бути звинуваченим в протекціонізмі чи якійсь іншій ідеологічній нісенітниці.

А це вже - зміна парадигми.

І саме цю задачу зміни парадигми ми з колегами по Комітету і іншими однодумцями з різних сфер ставили перед собою ще у далекому 2020 році, коли розпочали свій шлях до зміни економіки України.

Зміни сировинної моделі на додану вартість, зміни ідеологічного підходу до економіки на прагматичний, підкорення всіх економічних процесів і процедур не лише вимогам прозорості і конкурентності, а й тому, що ми називаємо український інтерес.

Ми пройшли дуже довгий шлях, у нас були гучні перемоги, але і гірких поразок було не менше.

Ми впирались у нерозуміння і критиканство, у скепсис і часом - прямий саботаж.

З 2019 року серед чотирьох різних міністрів економіки, трьох профільних заступників з економіки Голови ОП і двох премʼєрів не надто легко було зустріти бажаючих безумовно рухати підтримку національного виробника з нами публічно.

Тому що це вимагало регулярних сварок, конфліктів і псувань стосунків з іноземними послами і дипломатами.

Тому що можна було отримати погрозливий лист на свою адресу від іноземних міністрів.

Тому що тебе поливали брудом за «печерний протекціонізм» всі можливі і неможливі громадські організації і діячі нашої святої країни.

Це не в теорії, це все - було, і було публічно.

Навіть сьогодні кілька колишніх послів краще перейдуть на іншу сторону вулиці, аніж потиснуть мені руку.

Просто тому що через ту ж саму локалізацію їм колись довелося вислуховувати від своїх урядів.

Але сьогодні цей довгий шлях себе виправдав.

Те, що починалось ще у 1920-х із гасла «Свій до свого по своє» серед українців Австро-Угорщини, щоб простимулювати розвиток саме українського виробництва і українського власного бізнесу в умовах австро-угорської і польської окупації, еволюціонувало у слоган «Купуй українське!» в двохтисячних вже незалежної України, сьогодні нарешті знайшло своє логічне відображення на найвищому рівні державної політики, у президентський платформі «Зроблено в Україні».

Звісно, що це - лише інавгурація заходу, лише перший крок, але це критичний крок до того, щоб нарешті змінити самоусвідомлення про себе і про те, на що ми здатні.

Залишити в минулому всю нашу меншовартість, наше самопрезирство, нашу зневагу до власних вмінь і талантів.

Перестати думати, що українське - це щось низькоякісне, неконкурентне, периферійне і хуторянське. Натомість - міняти своє уявлення, свої звички, свої підходи для того, щоб підтримати те, що мільйони наших співгромадян щодня продукують, виготовляють, мануфактурять.

Тому я і написав про рукавички.

Не тому, що вважаю, що все що можна було зробити - зроблено. А тому що ідея перетворилась на політику, а переконання - на програму. Під цим публічно підписався Президент України, Уряд України, тож битися, в буквальному сенсі, за це вже не доведеться. Принаймні, хочеться сподіватись.

Зроблений той крок, який наблизить нас до усвідомлення самих себе у цьому світі глобального егоїзму. Це - крок, який потрібен всім: від робітника на заводі до військового на фронті, від малого підприємця до нашого національного інвестора.

Звісно, що попереду ще дуже багато роботи, але найважчі рішення для себе ми вже зробили.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18