У Комітеті пропонують пришвидшити вилучення активів росіян й продавати їх навіть до конфіскації.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
30 січня 2023, 13:55

 

Нещодавно відбулося публічне експертне обговорення законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами»(реєстр.№8311), який Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу.

За словами заступника Голови Комітету Олексія Мовчана, цей законопроект про пришвидшення отримання доходу від арештованого майна та майна підсанкційних осіб: резидентів країни агресора або колаборантів, яким вони володіють в Україні.

«Наразі є один шлях конфіскації активів підсанкційних осіб: спочатку вони потрапляють під санкції, потім Мін’юст іде до Вищого антикорупційного суду з позовом щодо конфіскації, а ВАКС, власне, й конфісковує майно на користь держави – повідомляє Олексій Мовчан.

У своєму законопроекті я пропоную інший шлях — примусову реалізацію. Це дозволить державі не набувати права власності на конфісковане майно, а одразу його продавати».

Як зазначає головний автор законопроекту, конвертація конфіскованих активів у гроші стане швидше - це ключова користь від цього законопроекту, адже після його прийняття це можуть бути мільярди гривень прямо до бюджету або у фонд відновлення від наслідків збройної агресії.

«Я планую в цілому прийняття його до квітня. На наступне пленарне засідання очікую його в залі до першого читання, потім правки. Думаю, буде багато, бо там 94 сторінки тільки порівняльних таблиць. Це велика і системна реформа.» - підсумовує парламентарій.