У Комітеті вдячні Адміністрації США за призупинення на рік дії імпортного мита на українську сталь

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
11 травня 2022, 13:07

Про призупинення Сполученими Штатами Америки дії імпортного мита на українську сталь та вироби зі сталі за 232 позиціями терміном на один рік оголосила Міністр торгівлі США Джина Раймондо. Це мито в розмірі 25% було запроваджено Адміністрацією Президента США Дональда Трампа у 2018 році практично для всіх країн. Його частково скасували у 2021 році для країн Євросоюзу, а в лютому 2022 року - для Японії. Безмитний режим для української сталі у США діятиме протягом 12 місяців.

"Щоб сталеливарні заводи й далі залишалися економічним рятувальним кругом для народу України, вони мусять мати можливість експортувати свою сталь", - зазначає у своїй заяві Джина Раймондо. Як говориться у повідомленні, металургійна промисловість України має винятково важливе значення для економічної потужності країни, у ній працює кожен 13 українець і їхня робота добре оплачується.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки Юлії Свириденко, скасування цих мит буде поворотним моментом у торгових відносинах між Україною і США. Це важливий сигнал для українських виробників про готовність американського уряду підтримати економічну стабільність нашої країни, включивши українську металургійну продукцію у свої виробничі процеси.

Слід зазначити, що Україна посідає 13 місце у світі серед найбільших виробників сталі. Металургійна галузь є одним з найважливіших секторів промисловості нашої країни та одним з основних наповнювачів Державного бюджету.

За даними Держстату, експорт української металургійної продукції до США у 2021 році збільшився на 50,5% у річному вимірі - до $70,76 млн, а виробів із них - в 11 разів, до $16,85 млн. Торік Україна поставила 428,9 тис тонн (порівняно з 359 тис тонн 2020 року). Також зріс експорт виробів з чорних металів - з 44,7 тис тонн у 2020 до 119,8 тис тонн у 2021 році.

У Комітеті з питань економічного розвитку вдячні Адміністрації США за усі заходи, спрямовані на підтримку вітчизняної економіки. У Комітеті наголошують, що призупинення Сполученими Штатами Америки імпортного мита на українську сталь та вироби з неї створює додаткові експортні можливості для України, дозволяє стабілізувати роботу металургійної галузі в умовах військової агресії Російської Федерації, забезпечує українським металургійним  підприємствам можливості для нарощування випуску продукції та  забезпечення українців робочими місцями.