Європейський Союз  ввів уже п’ятий пакет санкцій проти Росії, який, зокрема, включає вугільне ембарго. Його вміст розкрила Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.
Що є в новому пакеті санкцій:
  • заборона на імпорт вугілля, деревини, хімікатів та іншої продукції з Росії - на 9 мільярдів євро на рік;
  • заборона на поставки в Росію напівпровідників, комп'ютерів, технологій для газової промисловості, транспорту та інших галузей - на 10 мільярдів євро на рік;
  • закриття кордонів для російських вантажівок і суден (виняток - для поставок енергетичних продуктів, продовольства і ліків);
  • санкції проти ВТБ і ще трьох банків, вже відключених від SWIFT;
  • забороняється російським компаніям брати участь у європейських публічних закупках і позбавлення російських держустанов фінансової підтримки з боку ЄС.
"Важливо чинити максимальний тиск на Путіна та російський уряд у цей критичний момент", - додала Урсула фон дер Ляйєн.

Наразі у світі активно йдуть дискусії про ймовірне запровадження ембарго на торгівлю російськими газом та нафтою. Однак, зазначається, що не всі країни готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому у ЄС обговорюють альтернативний варіант – введення додаткових мит щодо російської нафти та вугілля. Такий крок хоч і не заборонить остаточно імпорт з Російської Федерації, проте зробить його суттєво дорожчим, стимулюючи європейські країни швидше шукати заміну енергоресурсам із Росії.

У Комітеті з питань економічного розвитку розуміють наскільки складно деяким нашим європейським партнерам приймати рішення щодо запровадження ембарго на торгівлю енергоресурсами, адже економіка окремих країн сильно залежить від енергоносіїв з Російської Федерації, втім розуміння їхніх лідерів щодо єдності у необхідності вжиття кардинальних заходів по відношенню до агресора та готовність шукати альтернативні засоби для тиску на нього заслуговують на повагу.

Зокрема, у Комітеті вдячні за позицію Австрії, міністр закордонних справ якої  Олександр Шалленберг заявив, що у ЄС є й інші варіанти посилення каральних заходів проти російської влади. Таким чином він підтвердив попередню позицію країни на тлі посилених закликів припинити торгівлю енергоресурсами. Також У Комітеті поділяють наміри Італії щодо відмови від блокування рішення накладання ембарго на російські енергоресурси у разі, якщо воно буде винесене на голосування всередині ЄС.
Крім того, у Комітеті вважають також прийнятним і зазначену вище альтернативу ембарго на торгівлю енергоресурсами, яка покликана зробити значно дорожчим імпорт російських енергоносіїв.

Всі ці заходи зіграють ключову роль для перемоги над агресором, — зазначають у Комітеті.