Ембарго на торгівлю російським енергоресурсами - ефективний інструмент у боротьбі з російським агресором

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
Опубліковано 06 квітня 2022, о 15:20

Трагедія в Бучі, Ірпені, Гостомелі, інших містах і селах України, винуватцем якої є Росія шокувала весь світ. Після побаченого фактично не лишилось країни, в якій би не задумалися над запровадженням більш серйозних санкцій проти російської економіки.

Європейський Союз  ввів уже п’ятий пакет санкцій проти Росії, який, зокрема, включає вугільне ембарго. Його вміст розкрила Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.
Що є в новому пакеті санкцій:
  • заборона на імпорт вугілля, деревини, хімікатів та іншої продукції з Росії - на 9 мільярдів євро на рік;
  • заборона на поставки в Росію напівпровідників, комп'ютерів, технологій для газової промисловості, транспорту та інших галузей - на 10 мільярдів євро на рік;
  • закриття кордонів для російських вантажівок і суден (виняток - для поставок енергетичних продуктів, продовольства і ліків);
  • санкції проти ВТБ і ще трьох банків, вже відключених від SWIFT;
  • забороняється російським компаніям брати участь у європейських публічних закупках і позбавлення російських держустанов фінансової підтримки з боку ЄС.
"Важливо чинити максимальний тиск на Путіна та російський уряд у цей критичний момент", - додала Урсула фон дер Ляйєн.

Наразі у світі активно йдуть дискусії про ймовірне запровадження ембарго на торгівлю російськими газом та нафтою. Однак, зазначається, що не всі країни готові підтримати повну заборону російського імпорту, тому у ЄС обговорюють альтернативний варіант – введення додаткових мит щодо російської нафти та вугілля. Такий крок хоч і не заборонить остаточно імпорт з Російської Федерації, проте зробить його суттєво дорожчим, стимулюючи європейські країни швидше шукати заміну енергоресурсам із Росії.

У Комітеті з питань економічного розвитку розуміють наскільки складно деяким нашим європейським партнерам приймати рішення щодо запровадження ембарго на торгівлю енергоресурсами, адже економіка окремих країн сильно залежить від енергоносіїв з Російської Федерації, втім розуміння їхніх лідерів щодо єдності у необхідності вжиття кардинальних заходів по відношенню до агресора та готовність шукати альтернативні засоби для тиску на нього заслуговують на повагу.

Зокрема, у Комітеті вдячні за позицію Австрії, міністр закордонних справ якої  Олександр Шалленберг заявив, що у ЄС є й інші варіанти посилення каральних заходів проти російської влади. Таким чином він підтвердив попередню позицію країни на тлі посилених закликів припинити торгівлю енергоресурсами. Також У Комітеті поділяють наміри Італії щодо відмови від блокування рішення накладання ембарго на російські енергоресурси у разі, якщо воно буде винесене на голосування всередині ЄС.
Крім того, у Комітеті вважають також прийнятним і зазначену вище альтернативу ембарго на торгівлю енергоресурсами, яка покликана зробити значно дорожчим імпорт російських енергоносіїв.

Всі ці заходи зіграють ключову роль для перемоги над агресором, — зазначають у Комітеті.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40