Голова Комітету Дмитро Наталуха взяв участь у діалозі «Майбутнє української економіки»

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
15 жовтня 2024, 13:41


У рамках Бізнес-форуму «Зроблено в Україні» відбувся діалог «Майбутнє української економіки», який провела громадська спілка «Аспен Інститут Київ», у якому активну участь взяв Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. У заході  також брали участь парламентарі, урядовці, представники бізнесу, медіа, незалежні економісти та аналітики.

Деякими думками з обговорення ділиться ГС «Аспен Інститут Київ»:

«Наразі перед Україною стоїть нетривіальна задача: знайти та імплементувати економічну модель, яка забезпечить радикальне пришвидшення темпів економічного зростання в умовах зазначених викликів. Важливо подбати, щоб контури цієї моделі могли бути орієнтиром і для партнерів з ЄС, а наша держава зайняла в економічній екосистемі ЄС важливе органічне місце. І все це — під час повномасштабної війни.

Однією з задач економічної стратегії України має бути перетворення нашої держави із постачальника сировини на виробника товарів. Щоб бути продуктивною, ця стратегія повинна включати інноваційність.

Потрібно боротися, щоб підприємці залишалися в Україні, держава могла би сприяти підвищенню ефективності їхньої праці, а великий бізнес інвестував в економіку: створювати економічні стимули та рівні умови для всіх гравців, запроваджуючи справедливі податки, готувати кваліфіковані кадри.

 Україні варто зосередитися на власних успішних прикладах розвитку ринків, таких як ритейл, агро-, ІТ-аутсорсинг та дронобудування. Ці ринки об’єднує те, що держава мінімально втручалась у їхнє регулювання на етапі розвитку.

Передбачуваність державної політики — передумова розвинутої економіки. Щоб Україна в умовах війни була конкурентною та цікавою для інвестицій, важливим є ефективне функціонування державного апарату.

Підсумовуючи:

Україна повинна будувати економіку, готову до війни протягом тривалого часу, оскільки загроза може залишатися на найближчі 10-20 років.

Успішна економіка неможлива без інтеграції у світову спільноту. Україна має шанс стати глобальним гравцем, експортувати продукти з доданою вартістю, залучати інновації, капітал та увагу партнерів.

Майбутня економіка України залежить від лідерства та відповідальності кожного громадянина на своїй ділянці.»