Дайджест новин про індустріальні парки України за вересень – Комітет з питань економічного розвитку

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
10 жовтня 2024, 09:43


Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський традиційно публікує місячний огляд найцікавіших подій у сфері розвитку індустріальних парків.

«Серед головного - вперше в історії держава почала фінансувати будівництво інфраструктури індустріальних парків. Це абсолютне звичне явище для більшості розвинених економік, але для України - величезний прорив. Кошти надаються на умовах співфінансування 50% на 50% для будівництва інженерно-транспортної інфраструктури. Також програма передбачає компенсацію до 50% вартості приєднання до електромереж. Для деокупованих територій держава покриває 80% вартості. Отримувачі допомоги також беруть зобов`язання по введенню в експлуатацію промислової нерухомості і залученню учасників.

Отже, що цікавого відбулося у вересні.

Робоча група Комітету економічного розвитку Верховної Ради з питань розвитку індустріальних парків презентувала зміни до законодавства, які найближчим часом будуть винесені на розгляд парламенту. Серед ініційованих змін - надання керуючим компаніям ІП можливості користуватись державною програмою доступних кредитів «5-7-9».

Керуюча компанія індустріального парку «Коростень» на Житомирщині отримає схвалене Урядом державне фінансування обсягом 83,5 млн гривень з необхідних 167 млн гривень для будівництва під’їзної дороги.

Для індустріального парку «БФ Термінал» у Закарпатській області будуть побудовані залізничні колії та електрична інфраструктура на загальну суму 316,6 млн гривень. Коштом державного бюджету буде профінансовано приблизно 148 млн гривень з зазначеної суми.

На території парку «Вінницький індустріальний парк» будуть облаштовані проїзди загальною вартістю у майже 232 млн гривень. Участь держави у реалізації цього проєкту становитиме приблизно 116 млн гривень.

Дніпровський індустріальний парк «INNOVATION FORPOST» отримає державне фінансування на 150 мільйонів гривень з необхідних 326,9 мільйона для будівництва трансформаторної підстанції.

На території львівського індустріального парку Formatsia Industrial Park триває будівництво промислових приміщень на 6 майданчиках. Щонайменше 2 промислових будівлі - під замовлення конкретних промислових підприємств. Ще кілька - з можливістю здавати чи продавати готові приміщення. Першим очікується запуск заводу з виробництва сендвіч-панелей вже в березні наступного року.

У Сокирянах Чернівецької області шукають компанію, яке керуватиме індустріальним парком «Енергія Буковини». Для цього міськрада оголосила конкурс. У зареєстрованого ще в липні 2022 року вже два роки немає керуючої компанії.

Депутати Менської міської ради визначили переможцем конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку «Менський» будівельну компанію «Волмакс».

Куяльницька громада Одеської області ініціювала створення індустріального парку, і його концепцію вже затвердили та презентували. Парк займе територію площею кілька десятків гектарів у межах громади. На ділянці вже є три артезіанські свердловини та підключено 4,73 МВт електроенергії.

У Волочиську Хмельницької області, з'явиться новий індустріальний парк «Ф’ЮЧЕ ІНДАСТРІ ХАБ». Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про його включення до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Ініціатор створення парку ТОВ «ВІННЕР ІНВЕСТ КАПІТАЛ».

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення парку «Калуш Продакшен» на Івано-Франківщині до Реєстру індустріальних (промислових) парків.»