Ігор Марчук розповідає про свою участь у міжнародній програмі обмінів «Відкритий світ»

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
02 жовтня 2024, 13:01

Голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету з питань економічного розвитку Ігор Марчук, який на запрошення Конгресової Агенції з міжнародного лідерства взяв участь у міжнародній програмі обмінів «Відкритий світ» ділиться інформацією щодо проведеної роботи:
«Зустріч з керівництвом та громадськістю округу Санта Клара, що в північній Каліфорнії, довела важливість та значущість співпраці з американським суспільством на всіх соціальних рівнях.
Майже 2 мільйони мешканців з регіональним валовим продуктом у 383 мільярди доларів США, що у два рази більше ніж ВВП всієї України.

Округ Санта Клара — це серце Кремнієвої долини, світовий центр високих технологій. Тут свої неймовірні за розміром і архітектурною концепцією штаб-квартири мають такі технологічні гіганти, як компанія Apple, Google та Nvidia.
Не дивно, що середньостатистичний дохід на сімʼю в окрузі складає понад $130 000 доларів на рік і є найбільшим на західному узбережжі США.
Під час нашого візиту ми провели багато зустрічей з представниками ради супервайзерів округу, що є найвищим органом управління, з президентом та віцепрезидентом ради, з численними представниками громадськості, які надзвичайно глибоко залучені у життєдіяльність свого округу.
Цікаво, що більшість з соціально активних громадян, включаючи раду шкіл, працюють на волонтерських засадах. Всі вони вмотивовані на служіння своїм громадам, які багато років тому у своїй переважній більшості прийняли їх після еміграції в США.
Ця унікальна риса американців вражає!
Мав за честь підняти прапор нашої мужньої Країни на площі перед центральною будівлею округу, і, що головне, замінити нашим прапором московський.
Неймовірно теплий прийом, щирі співчуття й солідарність від всіх представників місцевої влади — від президента округу та сенатора штату, до простих громадян Каліфорнії, які хотіли спілкуватись й висловити підтримку нашому народові за його мужню боротьбу!

Without them nothing will happen (без них нічого не відбудеться)... Це слова Френсіса Фукуями про підприємців і про їх значення для успіху будь-якої країни...
Присвячую їх тим колегам, хто в цьому ще досі сумнівається!
Надзвичайно цікава зустріч відбулась з професорами Стенфордського університету політичним економістом, філософом Френсісом Фукуямою, та дипломатом, спеціальним помічником президента Барака Обами з питань національної безпеки, колишнім послом США в московії Майклом Макфолом.
Говорили про шляхи до перемоги для України у варварській війні, яку московська імперія розвʼязала проти нас та про модель післявоєнного соціально-економічного відновлення. Про пріоритети й політику необхідну для забезпечення динамічного зростання країни в сучасному світі, про роль підприємництва та державних інституцій в цьому процесі.
А також про лідерство США у забезпеченні безпеки для країн, які обрали демократію формою свого політичного режиму. Про нові геополітичні виклики збоку наростаючого впливу агресивних автократій, про ризики та можливості ХХІ сторіччя.
Предметна дискусія, відверті та складні запитання, коментарі «не для преси» тощо... Ми, українці, нарешті маємо знайти своє місце в архітектурі сучасного світу, щоб забезпечити стратегічні економічні та політичні перспективи для України на найближчі 50 років.
Не просте завдання, але...
Пересилимо!