Тільки посилення санкцій здатне обмежити спроможності росії фінансувати війну - Муса Магомедов

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
28 вересня 2024, 10:17

   "Неспішно, але санкції працюють, - повідомляє голова підкомітету з питань промислової політики Комітету з питань економічного розвитку Муса Магомедов. У росії призупиняють реалізацію двох газових мегапроєктів. Одна з найбільших компаній рф “Новатек” ставить на паузу будівництво найбільшого в росії заводу зі зрідження газу “Мурманськ LNG” та ще одного великого підприємства, “Об LNG”.

Під санкції проєкти “Новатеку” потрапили в листопаді 2023 року. Тобто трохи менше року їх дії вистачило, щоб реалізація двох дійсно масштабних проєктів заглухла з дуже сумнівними перспективами на відродження. З іншими будівництвами також не все гаразд.

Взагалі проєкти “Новатеку”, зокрема “Арктик LNG-2”, мали вивести газовидобувну галузь країни на новий рівень. План полягав у тому, щоб до 2030 року втричі збільшити експорт зрідженого природного газу з рф, піднявши її частку на світовому ринку з 8% до 20%. Це мало б замістити втрачений європейський ринок газу і продемонструвати світові, що санкції росії “ніпочьом”. Та судячи з усього, щось не вийшло, і санкції таки відчутні.

“Арктик LNG-2” все ще намагаються врятувати, але перспективи у цього проєкту туманні. Та й взагалі справи у російських газовидобувних компаній йдуть не дуже - “Газпром”, наприклад, несе рекордні за 25 років збитки. Очевидно, доки людство буде потребувати викопних енергоносіїв, рф знайде, кому і як їх продати. Але говорити про якісь натяки на світове лідерство в цьому, а отже і надприбутки, вже не доводиться.

На жаль, просто прибутки нікуди не зникнуть. І тільки посилення санкцій здатне зменшити надходження валюти до рф, а отже і обмежити її спроможності фінансувати війну."