Відбулося засідання круглого столу, присвячене питанням законодавчого забезпечення високотехнологічного машинобудування

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
29 серпня 2024, 14:35

    Учора, 28 серпня 2024 року, Комітет провів засідання круглого столу на тему: «Законодавче забезпечення високотехнологічного машинобудування: дрони та товари подвійного призначення». Захід відбувся за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління».

У засіданні взяли участь народні депутати України – члени Комітету, представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, Міністерства економіки України, Державної служби експортного контролю України, Командування Сил логістики Збройних Сил України, Програми USAID «Рада: наступне покоління», а також виробники – члени асоціації «Технологічні Сили України», профільні бізнесові асоціації та організації.

 Голова Комітету Дмитро Наталуха, відкриваючи засідання, звернув увагу на важливість розвитку технологій, особливо у час війни, створення сприятливого інвестиційного клімату для співпраці з метою розвитку військових технологій у секторі оборонно-промислового комплексу України (ОПК), можливості якого  постійно зростають. Пріоритетним питанням обговорення є проблема експорту озброєння українськими компаніями.

«Зараз із питанням масштабування виробництва може конкурувати хіба що питання його фінансування», — сказав Дмитро Наталуха. За його словами, захід було організовано задля того, аби вивчити наскільки контрольоване відкриття експорту надлишкового озброєння, насамперед дронів, може принести Україні додаткові фінанси. 

«Сьогодні українські виробники не мають прямої юридичної заборони експорту своїх виробів та продукції, але в умовах активної війни питання дозволу експорту озброєння стає особливо складним і важливим. Парламент має стати майданчиком для пошуку правильного рішення, яке має бути напрацьоване разом з профільними відомствами, виробниками і в першу чергу військовими, які знають актуальні потреби тут і зараз, з поля бою. І ці потреби мають бути першочергово забезпечені, а все, що надлишкове і що не контрактує держава - може бути предметом обговорення в рамках питання відкриття експорту,” — зазначив голова підкомітету з питань регіонального співробітництва і торгівлі Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський.

Під час заходу представники бізнес-асоціацій ділися власним досвідом, обговорювали основні тенденції та виклики, з якими стикаються українські виробники зброї, залученні до оборонного замовлення, і ставили запитання народним депутатам України та представникам органів виконавчої влади, зокрема щодо покращення державного регулювання ОПК, задля уникнення релокації виробників зброї за кордон.  

 Учасники заходу зійшлися на думці що передбачуваність на кілька років державних замовлень є важливими складовими для посилення обороноздатності держави.

Слід нагадати, що при Комітеті з питань економічного розвитку була створена робоча група, під головуванням Олександра Маріковського. Спільно із іншими органами державної влади вона має розробити пропозиції, які дозволили б врегулювати належним чином питання експорту озброєння під час воєнного стану, а також інші механізми підтримки українських виробників. 

За наслідками обговорення, що відбулося на засіданні круглого столу, будуть напрацьовані узгоджені пропозиції щодо необхідності врегулювання експорту надлишкової продукції та проблем ринку озброєння, які будуть винесенні на слухання у Комітеті з питань економічного розвитку, що плануються провести до кінця року.