Державно-приватне партнерство може стати ключовим інструментом повоєнної відбудови -Галина Янченко

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
17 липня 2024, 13:41


 

Комітет з питань економічного розвитку розглянув та підтримав до другого читання законопроект щодо вдосконалення механізму залучення приватних інвестицій з використанням механізму державно-приватного партнерства (ДПП) (реєстр. №7508)  Це може стати одним з ключових інструментів повоєнної відбудови. Про це повідомила ініціаторка законопроекту, народна депутатка України Галина Янченко.

Вона зазначила, що законопроект про реформу державно-приватного партнерства був підготовлений разом з її командою ще на початку широкомасштабного вторгнення.

“Він був проголосований в першому читанні 2 роки тому. І з того часу його обговорювали на десятках робочих груп і сотнях зустрічей. Зрештою, навіть після сьогоднішнього схвалення комітетом, маємо дочекатись фінального «так» від ЄС, щоб винести законопроект в зал. З 25 червня, після початку переговорів щодо вступу України в ЄС, усе наше законодавство і процедури мають повністю відповідати європейським”, - відзначила Галина Янченко.

Вона також стисло розповіла про головні новації реформи ДПП:

Втричі скорочується бюрократія і час на підготовку проектів ДПП. Крім цього вводимо малі проекти (до 5,5 млн дол) та проекти з відбудови - по них процедура ще коротша, легша і швидша.

Запроваджуємо можливість змішаного фінансування проектів. Частину інвестицій  приватному партнеру можна буде відшкодовувати через гранти.

Оборонні проекти можна буде також робити через ДПП (чинне законодавство це прямо забороняє). Отже реформа може посилити наші спроможності у виробництві зброї.

Реформа спрямована не лише на відновлення соціальної інфраструктури (лікарні, школи, садки), а й цікаві з бізнесової точки зору проекти - наприклад, в енергетиці, транспорті, логістиці тощо.

Вона також подякувала всім, хто за цей час долучився до роботи над законопроектом №7508 .

“В першу чергу, команді, з якою ми разом стояли у витоків - особливо Дмитру Турчаку та Тарасу Бойчуку. Дякую ЄБРР, зокрема Ірині Кравченко, за підтримку під час роботи над концепцією реформи. Дякую колегам по комітету, Дмитру Наталусі та Ігорю Марчуку за те, що приділили стільки часу законопроекту між першим і другим читанням. Особлива вдячність колегам з Кабміну, а саме Прем'єр-міністру Денису Шмигалю та колегам з Мінстерства Економіки: Юлії Свириденко, Надії Бігун, Тарасу Качці за підтримку і комунікацію в Україні та за кордоном важливості цієї реформи”, - наголосила Галина Янченко. 

І додала, що реформа ДПП допоможе Україні швидше і ефективніше усунути шкоду, нанесену інфраструктурі і економіці, воєнними діями агресора.

“Законопроект допоможе зекономити мільйони гривень з бюджету України і зробити відновлення системним ефективним незалежно від обсягу і швидкості західної допомоги. Законопроект нарешті схвалений економічним комітетом. Сподіваюсь, що фінальне «ок» від ЄС буде швидко і найближчим часом зала Верховної Ради розгляне цю реформу в цілому”, - написала народна депутатка.