Триває всеукраїнське роуд-шоу “Українська техніка для громад”

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
05 липня 2024, 12:04

 

«Стійкість держави починається з економіки, - зазначає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Сильну сучасну економіку без машинобудування не побудуєш. Адже кожне робоче місце на виробництві в Україні колісного транспорту дає 8 робочих місць прямим суміжникам і до 20 робочих місць – субпідрядникам. Це те, на чому тримається будь-яка розвинена держава.»

Днями у Київській обласній військовій адміністрації в рамках всеукраїнського  роуд-шоу “Українська техніка для громад” громадам Київської області було представлено каталог українських виробників техніки.

«Моя ініціатива «Українська техніка для громад» у багатьох сьогодні викликає скепсис, - говорить парламентар . Мало хто вірить, що вдасться без вимог і примусу переконати міських та селищних голів відмовитись від любові до іноземної техніки - часто дорожчої й гіршої за якістю. 40% проникнення імпорту в публічні закупівлі - найгірший у Європі показник, що позбавляє українців робочих місць.

Ми будемо розповідати головам громад та закупівельникам, що пріоритет локальних виробників – це нормальна європейська практика. Українське законодавство про локалізацію дає для цього всі підстави. Треба лише патріотична позиція керівників громад і розуміння, що коли купуєш українське - сприяєш наповненню місцевих та державного бюджетів, купуєш іноземне - допомагаєш іншим державам, деякі з яких є союзниками нашого ворога. Під час війни на це також треба звертати увагу.

А ще війна продемонструвала безглуздість купівлі іноземної техніки через проблеми з сервісом. Іноземні спеціалісти не їдуть в Україну обслуговувати свою техніку, бо страшно. Також через проблеми на кордоні складно завезти необхідні запчастини. А український виробник - завжди поруч. Українські виробники здатні забезпечити всі потреби українських громад в громадському транспорту, комунальній і спеціальній техніці. Багатьох з них можна знайти в каталозі «Українська техніка для громад».

Незабаром подібні заходи в рамках роуд-шоу «Українська техніка для громад» відбудуться у Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській та інших областях.