Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу два законопроекти

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
30 травня 2024, 15:01

30 травня 2024 року на засіданні Комітету було розглянуто проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво) (реєстр. №11057).

Законопроект спрямований на забезпечення максимальної відкритості та прозорості інформації про використання публічних фінансів на закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з капітального ремонту та будівництва шляхом оприлюднення інформації про ціни на матеріальні ресурси. Зазначене сприятиме запобіганню корупційним діям і зловживанням під час проведення таких закупівель. Запропонований підхід сприятиме конкуренції у таких закупівлях та поверненню цін на матеріальні ресурси у будівництві до ринкових.

Прийняття проекту Закону дозволить забезпечити дотримання міжнародного стандарту забезпечення прозорості та підзвітності під час використання публічних коштів, а його реалізація стане доказом української влади у намірах забезпечити прозоре та ефективне використання коштів міжнародних партнерів на відбудову України.

Також на засіданні було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності розпорядження майном соціальної сфери та вдосконалення законодавства в сфері оренди (реєстр. №11071 (доопрацьований), який має на меті удосконалення окремих етапів передачі державного та комунального майна в оренду та приватизації такого майна, що дозволить зробити процес більш зручним та ефективним. Також проект Закону спрямований на узгодження положень Закону про оренду з низкою інших законів, які також регулюють відносини з управління, використання державного та комунального майна для уникнення різного тлумачення таких норм учасниками цих процедур.

Прийняття проекту Закону покликано забезпечити гармонізацію законів, що регулюють відносини з ефективного управління, використання державного та комунального майна у соціальній сфері.

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України включити вищезазначені законопроекти до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти їх за основу, а, зокрема, проект реєстр. №11071 -  з подальшим доопрацюванням відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.