Відбулася виїзна нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Кіровоградщині

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
16 травня 2024, 11:34

 

Голова робочої групи з питань розвитку індустріальних парків, заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський відкриваючи нараду поінформував, що попередні такі наради відбулись вже у Тернополі, Полтаві, Житомирі, Рівному, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці, Черкасах, Київській області, Луцьку, Хмельницькому.

 «Регіональна нарада щодо розвитку індустріальних парків відбулась у Кропивницькому, - розповідає Дмитро Кисилевський.

 Конкуренція за інвестиції між громадами на часі, тому обговорення перспектив індустріальних парків вийшло цікавим та продуктивним.

У Кіровоградській області готуються до реєстрації три приватних індустріальних парки, ініціаторами кожного з яких є потужні компанії:

ІП «Радій». Ініціатором створення парку в місті Кропивницький є один з провідних у світі виробників енергетичного обладнання НВО «Радій. Площа майбутнього ІП - 16 га. Це територія з підведеними мережами та готовими промисловими будівлями, які потребують реконструкції.

ІП «Ростагропром». Ініціатором створення парку в Кропивницькому є компанія «Росток Агро». Концепція ІП площею 22 га на фінальній стадії погодження міськрадою. Проведені переговори щодо залучення в парк резидентів, які інвестують в агропереробку.

ІП «Стан-Інвест». Ініціатором створення парку в Олександрії є машинобудівна компанія «Всі Інжиніринг». Комунікації підведені, площа - 11,5 га. Це територія заводу підйомно-транспортного обладнання. Концепція ІП затверджена.

На сьогоднішній день Кіровоградщина не має жодного зареєстрованого індустріального парку, але не бачу в цьому жодної трагедії. В інших регіонах є по 3-5 ІП, які діють лише на папері без бачення конкретних перспектив. На відміну від них, за всіма трьома парками, які готуються до реєстрації в Кіровоградській області, стоять досвідчені промисловці, які вміють будувати заводи й залучати інвестиції.

Індустріальні парки - одна з важливих складових державної політики «Зроблено в Україні». Ця політика включає в себе такі напрямки:

·        розвиток промислового виробництва,

·        залучення інвестицій в реальний сектор економіки,

·        зростання несировинного експорту.

В частині залучення інвестицій індустріальні парки здатні стати дуже ефективним інструментом.

Кожен гектар ІП - це в середньому 50 робочих місць, а кожен долар, вкладений в інфраструктуру ІП, приносить 5 доларів прямих інвестицій.»