Олексій Мовчан: нам необхідний механізм, який дозволить підприємствам відновити платоспроможність

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
08 березня 2024, 09:50

   Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан узяв участь у презентації моніторингового звіту, підготовленого Міністерством юстиції України за результатами проведеного у 2023 році чергового моніторингу впровадження та аналізу ефективності прийнятих нормативно-правових актів.

За словами заступника Голови Комітету було розглянуто дві актуальні проблеми з якими учасники справ про банкрутство стикаються найчастіше: звернення стягнення на майно боржника, яке є предметом застави та порядок відмови кредитора від забезпечення у справах про банкрутство/неплатоспроможність. Врегулювання вказаних питань сприятиме приведенню національного законодавства у відповідність до загальновизнаних європейських та світових стандартів.

«Мені банкрутство нагадує реанімацію, - зазначає Олексій Мовчан. Ти береш під контроль пацієнта, проводиш його заміри, операцію, і робиш все для того, щоб він після операції прокинувся здоровим у своїй палаті, а не в морзі.

В банкрутстві не зацікавлений ніхто – ні сам боржник, ні його кредитори, ні тим більше держава. Тому перед нами стоїть задача створити механізм, який дозволить підприємствам не припинити своє існування, а мати можливість повернутися до нормальної роботи і відновити платоспроможність.»

Слід зазначити,  що у сесійній залі Верховної Ради України очікує розгляду опрацьований та рекомендований Комітетом з питань економічного розвитку до прийняття за основу євроінтеграційний законопроект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства та інших законодавчих актів України щодо імплементації Директиви Європейського парламенту та Ради Європейського Союзу 2019/1023 та запровадження процедур превентивної реструктуризації (реєстр. № 10143), яким передбачається внесення змін до низки законодавчих актів щодо превентивної реструктуризації, списання боргу та дискваліфікацію, заходи для підвищення ефективності процедур, пов’язаних із реструктуризацією, неплатоспроможністю та списанням боргу.