Сергій Тарута: Низький рівень банківського кредитування є суттєвою перепоною для економічного відновлення України

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
19 грудня 2023, 10:02

«Доводиться констатувати, що рівень банківського кредитування української економіки суттєво скоротився (з 18,8% ВВП у 2021 році до 14,2% ВВП у 2023 році), - зазначає Перший заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута. І це при тому, що близько 13% кредитного портфеля банків припадає на пільгові програми підтримки кредитування.

Такий низький рівень банківського кредитування є суттєвою перепоною для економічного відновлення України. І про це в оновленому Меморандумі в рамках реалізації програми EFF чітко заявляє МВФ.

Для тих, хто не знає, саме ця програма - Механізм Розширеного Фінансування (Extended Fund Facility - EFF) була головною складовою плану Міністерства фінансів України зі стабілізації економіки України та закладання підвалин для відновлення її зростання, починаючи з 2016 року.

Наразі ж МВФ відзначає, що однією з причин низького рівня кредитування є спрямування коштів банків у привабливі депозитні сертифікати НБУ. І це неправильно, адже мобілізація кредитних ресурсів має стати важливим драйвером зростання приватного сектора та джерелом задоволення значних потреби економіки в інвестиціях в період післявоєнного відновлення.

Згідно з вимогами Меморандуму, Національний банк України має розробити комплексну стратегію розширення кредитування до кінця травня 2024 року.»