Комітет рекомендує призначити Голову Антимонопольного комітету України Кириленка П.О.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
06 вересня 2023, 14:46

 

 На засіданні Комітету з питань економічного розвитку 06 вересня 2023 року за дорученням Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. було розглянуто подання Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. про призначення Кириленка П.О. на посаду Голови Антимонопольного комітету України.

«В дискусії з кандидатом було порушено кілька важливих для промислового розвитку тем, повідомляє заступник Голови Комітету Кисилевський Д.Д.:

АМКУ за обсягом повноважень, а особливо з прийняттям законопроекту реєстр. № 5431, має безпрецедентний вплив на економіку. І цей вплив має застосовуватись коректно і професійно. Це стосується як питання природних монополій і їх впливу, так і здатності АМКУ блокувати роботу підприємств.

Питання порушень закону про локалізацію. АМКУ є органом оскарження в публічних закупівлях і має бути тим органом, який реагуватиме на порушення політики локалізації.

Державна допомога. Відновлення економіки і промисловості передбачатиме суттєву роль держави: надання пільгових кредитів 5-7-9, гранти на переробну промисловість, експортне фінансування, фінансування відбудови і навіть розмінування - все це регулюється законодавством про державну допомогу. І важливо, щоб в цих питаннях АМКУ керувався не бажанням накопичити повноваження, а реальними потребами відновлення економіки.»

За результатами розгляду, керуючись положеннями пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України народні депутати України – члени  Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України призначити Кириленка П.О. на посаду Голови Антимонопольного комітету України.