Українська наукова школа все ще одна з найпотужніших у світі - Сергій Тарута.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
22 травня 2023, 10:28


"Нещодавно в польському Жешуві відбувся захід для лідерів аерокосмічної та оборонної промисловості – аерокосмічний форум,  - повідомляє Перший заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута.
Було презентовано й Україну – зокрема, ідею проєкту створення в Україні Східно-Європейського Центру з управління космічними об’єктами.
Мав нагоду взяти участь у презентації, де було запропоновано залучити Польщу, Чехію, Словаччину, Румунію, Болгарію до розвитку цього центру на базі вже наявного українського центру, який функціонує в Мукачеві.
Українська наукова школа все ще одна з найпотужніших у світі. І вона доводить свою ефективність під час війни, коли завдяки супутникам вдається моніторити ситуацію і на тимчасово окупованій території, і на прилеглій території. Це важлива база для розробки військових операцій.
І щодо кліматичного, пожежобезкового моніторингу – тобто у цивільних галузях – є значні успіхи. Є досвід забезпечення необхідними послугами в аграрній промисловості. Для аграріїв і космічні прилади, і безпілотники – уже частина виробничого ланцюга (оцінка врожаю, вологи тощо).
Домовились, проводити подібні заходи на міжнародному рівні, аби залучили партнерів і таки створити цей Східно-Європейський центр.
Хочеться вкотре нагадати, що українські науковці мають надзвичайний потенціал. Реалізувати його має бути нашим спільним завданням."