Дмитро Кисилевський про актуальні інструменти залучення фінансування для підтримки українського експорту.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
18 травня 2023, 18:11

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський взяв участь у зустрічі, присвяченій програмам ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» (ЕКА), на якій обговорювалися актуальні інструменти залучення фінансування для підтримки українського експорту. Під час зустрічі було розглянуто такі теми: державна політика підтримки експортерів; кредитування експорту без майнової застави; страхування експортних контрактів; умови розтермінування чи відтермінування платежів та страхування банківських гарантій.
«На запрошення CEO Club Ukraine взяв участь у дискусії щодо перспектив українського експорту та розвитку Експортно-кредитного агентства», - розповідає розповідає парламентарій.
«ЕКА - важливий інструмент державної промислової і експортної політики. ПрАТ Експортно-кредитне агентство - ЕКА посилює фінансові можливості українських експортерів, надаючи страхування під експортні кредити. Його спроможність і портфель проектів зростає. Тож поступово доєднують нові функції. В недалекій перспективі одна з них - страхування воєнних ризиків українських інвесторів, які вкладають кошти в українську промисловість. Я вже працюю над цим у Верховній Раді - зареєстрував законопроект, яким вносяться зміни до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків (реєстр. №9015).
Під час виступу підкреслив: щоб експортувати не сировину, а товари з високою доданою вартістю, треба спочатку навчитись виробляти такі товари. В цьому контексті на CEO Club я представив ширший набір інструментів промислової політики, які є невід’ємною частиною політики розвитку експорту. Над створенням та удосконаленням таких інструментів іде робота в Парламенті. Якщо коротко, це:
Індустріальні парки
Локалізація при публічних закупівлях
Страхування воєнних ризиків
Компенсація капітальних інвестицій через податки
Спрощення процедури переведення с\г землі у промислову
Залучення посольств до торгової дипломатії
Розвиток Експортно-кредитного агентства
Переконаний, що ефективність реалізації цих інструментів промислового розвитку визначатиме рівень життя в Україні на багато років вперед. Ми маємо знову стати промислової країною, бо багатих країн із сировинною економікою у світі не існує. Сьогодні наша економіка - сировинна. Змінити ситуацію здатна не міфічна “невидима рука ринку”, а спроможна держава.