Саме життя штовхає аграріїв до інвестицій в переробку – Дмитро Кисилевський

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
15 травня 2023, 21:26

«Українським аграріям час йти в переробку. До цього їх схиляє і війна, яка заблокувала порти, і серія заборон з боку країн ЄС на аграрний експорт з України»,- розповідає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

«Майже щодня ми чуємо новини про те, що Уряд, міжнародні організації і країни - партнери докладають зусиль до розблокування зернового коридору, щоб вивезти зерно. Нажаль, ми майже не чуємо розмов про те, що замість надзусиль по вивезенню зерна значно корисніше було б вести розмови про його переробку всередині країни.

Вітчизняна агросфера має переважним продуктом діяльності сировину. Так, 60% зернових ми експортуємо в необробленому вигляді. Донедавна аграріям це ніяк не заважало мати успішний бізнес. І до них тут жодних претензій.

А от для держави це є проблемою. Адже сировинна країна є синонімом бідної країни. І замість того, щоб спрямовувати розвиток агросфери в поглиблення переробки, як це робили і роблять всі розвинуті країни, українські уряди один за одним всіляко сприяли розвитку сировинного агровиробництва. І ось тепер маємо проблеми не тільки від ворогів у вигляді блокування портів, а вже й від друзів у вигляді блокування експорту агро сировини.

Тепер саме життя штовхає аграріїв до інвестицій в переробку. Переробивши зерно у борошно, спирт, крохмаль, продукти харчування, амінокислоти, корми для тварин і безліч інших товарів можна заробляти більше. І, головне, зерно не зігниє.

А держава має стимулювати переробку. Хоча б тому, що це створить нові робочі місця та збільшить податкові надходження до бюджету.»