Комітет провів круглий стіл на тему: «Законодавче забезпечення можливості надання фізичними чи юридичними особами, що не є учасниками ринку фінансових послуг, позик під процент»

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
01 березня 2023, 09:43

       Відкриваючи засідання круглого столу секретар Комітету Ярослав Рущишин сфокусував увагу на тому, що кредитування на сьогодні має важливе значення для розвитку економіки та активності підприємництва всередині країни. Кредитна активність дозволить підприємцям відновити й модернізувати виробництво, адаптувавши його до нових умов. Розвиток кредитування напряму пов’язаний із розвитком економіки.

Існуючі на сьогодні обмеження призводять до безпідставного обмеження свободи розпорядження власними коштами, зростання обсягів прихованого кредитування та тіньової економіки. Також малий бізнес обмежений у доступі до капіталу – банківські установи кредитують приватний сектор лише на 28% ВВП, умови кредитування є несумісними із сталими бізнес-моделями за умов високої облікової ставки, а пільгові програми кредитування мають обмежене покриття МСП. Підприємці надають позики один одному, але чинне законодавство обмежує у наданні позик під відсотки.

Розширення можливостей для кредитування стимулюватиме інновації, розвиток соціального підприємництва, креативних бізнесів тощо, зважаючи на узгодження вимог чинного законодавства України із правом Європейського Союзу, зокрема Директивами, які регулюють платформи прямого кредитування.

У круглому столі взяли участь народні депутати України, представники Національного банку України, Державної фіскальної служби, Міністерства економіки України, Міністерства юстиції України, Національної комісії з питань цінних паперів та фондового ринку, Незалежної асоціації банків, Асоціації Українських банків, Антимонопольного комітету України, Офісу підтримки експорту та розвитку підприємництва, Експортно-кредитного агентства, Проекту USAID «Реформування фінансового сектору», ГО «Центр економічної стратегії» та представників провідних організацій підтримки бізнесу.

Учасники заходу обговорили нагальні проблеми у кредитуванні малого бізнесу, стимулювання розвитку сфери кредитування серед фізичних та юридичних осіб з метою розвитку підприємництва та економіки України.

За підсумками круглого столу будуть напрацьовані пропозиції щодо кредитування фізичними і юридичними особами, які будуть враховані у подальшій роботі над законопроектами.