Саме державно-приватне партнерство може стати драйвером залучення коштів в Україну – вважають у Комітеті з питань економічного розвитку

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
18 листопада 2022, 10:04

               За ініціативи Голови Комітету Дмитра Наталухи 17 листопада  2022 року відбулася нарада щодо використання інструментів державно-приватного партнерства для відбудови України з місією ЄС, Світовим банком і іншими міжнародними партнерами.

У заході взяли участь керівник відділу торгівлі та економіки Представництва Європейського Союзу в Україні Альберто Фернандез-Дієз, інвестиційний офіцер Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) Олег Кудашов, представники Світового Банку (WB), Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (EBRD), народні депутати України Ігор Марчук, Степан Кубів, Галина Янченко, заступник Міністра економіки України Олександр Грибан, Голова Проектного офісу «SPILNO» Тарас Бойчук та інші учасники і експерти.

Обговорення стосувалося перспектив застосування інструментів державно-приватного партнерства (ДПП) в процесі відбудови і реконструкції України та, зокрема – законопроекту (реєстр.№ 7508), який вдосконалює механізми і процедури ДПП в Україні і  має на меті комплексно реформувати систему державно-приватного партнерства, у першу чергу задля пришвидшення повоєнної відбудови країни. Збитки, нанесені росією, потребуватимуть значних фінансових вливань. Насамперед, це стосується цивільної інфраструктури, яка найбільше постраждала від війни, тому законопроектом пропонується суттєве спрощення процедур відбудови типових проектів, на кшталт лікарень та шкіл.

З самого початку роботи над законопроектом Комітет та авторський колектив плідно співпрацюють з міжнародними організаціями, щоб максимально адаптувати законодавчі зміни до європейського законодавства та найкращих світових практик. Зокрема до другого читання напрацьовано зміни щодо неприпустимості дискримінації іноземних інвесторів, оскільки саме державно-приватне партнерство може стати драйвером залучення коштів в Україну.

Також за порадою іноземних партнерів були вдосконалені питання визначення концесії та інших форм державного-приватного партнерства, процедури укладення концесійного договору, його строку дії, внесення змін до нього, а також відбору учасників.

Експерти Світового банку підтримали необхідність оптимізації механізмів ДПП, у тому числі спрощення процедур державно-приватного партнерства. Втім, вони додали, що такі спрощення в той же час повинні сприяти досягненню головної мети – відбудові країни з урахуванням кращих практик, створення умов, прийнятних для донорів та учасників, при попередженні корупційних ризиків.