В Україні стартують аукціони з малої приватизації за новими правилами – Комітет з питань економічного розвитку

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
22 вересня 2022, 16:09

 

За інформацією заступника Голови Комітету Роксолани Підласи завершився аукціон з продажу Кобиловолоцького спиртозаводу у Тернопільській області.

«Це перший аукціон з продажу державного майна з 24 лютого і перший аукціон малої приватизації за новим законом.

Стартова ціна була 25,2 млн грн, ще стільки же майбутній власник повинен перерахувати на погашення боргів підприємства ДП «Укрспирт». В аукціоні взяли участь шестеро учасників. Торги завершились на сумі 70,2 млн грн. Тобто ціна зросла майже в ТРИ РАЗИ!

Зараз завод не працює, однак після капіталовкладень зможе виготовляти основні види спиртів. Має потенціал до виробництва біоетанолу та DDGS – поживного корму для худоби та мінерального добрива.

Приватизація навіть під час війни - це спосіб стимулювати економіку. Чудово, що перший аукціон приватизації державного майна успішно відбувся!

Як зауважив Олексій Мовчан - Голова підкомітету з питань регулювання публічних закупівель та ефективного управління державним і комунальним майном: "Приватизація під час війни декому здається недоречною. Мовляв, в мирний час держава може виручити за свої активи набагато більше. Можливо, але в умовах воєнного стану на перший план виходять не фіскальні потреби, а працююча економіка. Та й насправді кожен об’єкт щодня лише дешевшає, накопичуючи борги і завдаючи збитків державі.

Натомість кожне ефективне підприємство – це робочі місця, експорт продукції, валютна виручка, сплата податків. Й, відповідно, більші можливості України для боротьби з ворогом та наближення перемоги.

Треба бути реалістами – ресурси країни нині обмежені. Але нічого не заважає створити найоптимальніші умови для відновлення та розвитку бізнесу. І насамперед надати майданчики для реалізації інвестиційних проєктів.

Тож, приватизація зараз – це дієвий інструмент стимулювання економічного росту. У першу чергу, для малого та середнього бізнесу і в тих галузях, в яких ми маємо конкурентні переваги на світових ринках."