Ми стоїмо на порозі великої реформи. Приватизація може стати одним з інструментів, який дасть людям роботу та кошти державі.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
02 серпня 2022, 12:24

 "Ми стоїмо на порозі великої реформи. Приватизація може стати одним з інструментів, який дасть людям роботу та кошти державі - Олексій Мовчан  
 «Верховна Рада  України прийняла важливе економічне рішення – підтримала в другому читанні мій законопроект №7451. Він запускає приватизацію та оновлює її процедури. Це серйозний крок до відновлення бізнес-активності в Україні.» - повідомляє голова підкомітету з питань регулювання публічних закупівель та ефективного управління державним і комунальним майном Комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан.

«Сьогодні наш бізнес як ніколи потребує ресурсів для розвитку, люди – робочих місць, а економіка – фінансових надходжень. Приватизація може стати одним з інструментів, який вирішує всі три питання. Приватизація – це можливість: аграріям отримати об’єкти, які стануть місцем зберігання нового врожаю; промисловцям нарешті запустити потужності з виробництва біоетанолу; релокованим підприємствам отримати постійне місце для розміщення потужностей.

Здавалося б, її користь має бути очевидною. Однак, питання продажу держмайна досі викликає палкі дискусії та аргументи рівня «розпродаж батьківщини». Тому хочу показати, як насправді виглядають підприємства, за які так тримаються противники приватизації. Мільйонні борги, закинуті будівлі, гектари землі, яка могла б приносити користь. Натомість це майно лише накопичує заборгованості і стає ще більшим тягарем для бюджету. Ці об'єкти – «чорні діри», які не мають жодних перспектив. Їхня оренда – не варіант. Адже вони потребують серйозних капіталовкладень та модернізації. Тому продаж – єдиний шанс для їхнього раціонального використання.

Для того щоб ліквідувати це явище, ці руїни, вкрай потрібно внести законодавчі зміни. Бізнесу необхідні можливості для релокації, для розвитку у тих регіонах, які наразі більш безпечні».

«З прийняттям Закону тисячі бізнесів отримають можливість інвестувати у майно держави, яке не використовувалось роками. Водночас, об’єкти держвласності нарешті отримають шанс стати ефективними підприємствами, зможуть дати людям роботу та приносити кошти країні.»– підсумовує Олексій Мовчан.