У Комітеті впевнені, що збільшення кількості реально діючих індустріальних парків забезпечить відновлення економіки України

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
21 липня 2022, 15:30

 

В Україні зареєстровано два нові індустріальні парки - Хотин Invest та «Енергія Буковини». Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і додав: «Обидва парки будуть розташовуватися в Чернівецькій області та сприятимуть розвитку економіки держави й регіону. За останні кілька тижнів це вже четвертий створений в Україні індустріальний майданчик».

Як зазначається у повідомленні, Уряд ухвалив рішення про внесення до відповідного реєстру двох об’єктів у Чернівецькій області - індустріальних парків “Хотин Invest” та “Енергія Буковини". Підприємства, що розміщуватимуться в межах парків, проводитимуть діяльність у таких сферах, як легка, харчова промисловість, машинобудування, металообробка, виробництво будівельних матеріалів.  В межах цих промислових майданчиків бізнес матиме доступ до необхідної інфраструктури (енерго-, водо- та газопостачання), логістики та трудових ресурсів.

Слід зазначити, що напередодні Президент України підписав два закони, прийняті Верховною Радою України,  які передбачають додаткові пільги для резидентів індустріальних парків, зокрема: звільнення від імпортного ПДВ і мита при імпорті нового обладнання та від податку на прибуток на 10 років у разі ведення діяльності в межах індустріальних парків, а також пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.

Такі умови стимулюватимуть створення нового бізнесу, а також сприятимуть релокації підприємств із зони активних бойових дій на території індустріальних парків, - зазначає Мінекономіки.

Крім того, створення таких об’єктів є одним з важливих інструментів подолання дефіциту робочих місць, оскільки 1 гектар території парку може забезпечити 50 українців роботою, а один середній індустріальний парк створить близько 1 тисячі нових робочих місць.

У Комітеті впевнені, що в умовах, створених нещодавно прийнятими законами України, одними з головних ініціаторів яких були народні депутати - члени Комітету, кількість реально діючих індустріальних парків буде невпинно збільшуватись, забезпечуючи тим самим відновлення економіки України.