Голова підкомітету з питань регуляторної політики Ганна Лічман провела засідання Робочої групи.

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
23 травня 2022, 08:45

    Під головуванням очільниці підкомітету з питань регуляторної політики  Ганни Лічман 20 травня 2022 року у форматі відеоконференції відбулося засідання Робочої групи з вирішення проблемних питань у взаємовідносинах виробників, переробників, постачальників та суб’єктів реалізації сільськогосподарської продукції.
 Темою засідання стала прострочена заборгованість покупців за поставлену продукцію: причини її виникнення, поточний стан, динаміка погашення.
 У засіданні взяли участь 30 учасників: народні депутати України, представники Уряду, виробники харчових продуктів, ритейлери та представники галузевих асоціацій.
    Учасники засідання обговорили поточний стан простроченої заборгованості та динаміку погашення, обсяги та проблеми погашення, що виникають, основні причини виникнення такої заборгованості та причини її подолання. Присутні представники постачальників  відзначили позитивну динаміку розрахунків з боку торгових мереж за останні декілька тижнів, а також наявність конструктивного діалогу між постачальниками та торговими мережами при вирішенні порушеного питання. Разом з тим, сторони дійшли згоди, що з урахуванням збройної агресії російської федерації повне вирішення питання заборгованості з боку продуктового ритейлу напряму пов’язано з необхідністю підвищення ліквідності торгових мереж через надання кредитів. Як зазначили представники торгових мереж, в наслідок окремих причин, зокрема, фінансування державної кредитної програми, отримання такого кредиту сьогодні стає майже неможливим, що негативно впливає на діяльність бізнесу.

Серед окремих питань, озвучених сторонами: необхідність приділення окремої уваги в частині оплати виробникам, переробникам, постачальникам, які вимушено тимчасово припинили роботу під час військових дій, важливість удосконалення положень Податкового кодексу України з метою надання торговим мережам реальної можливості скористатися режимом спрощеного оподаткування, а також інші питання, що впливають на операційну діяльність учасників продуктового ланцюжку.

Представники постачальників та торгових мереж також наголосили на важливості збереження партнерських взаємовідносин та обговорили проблеми, в яких працюють галузі під час війни в Україні. Наступне засідання за згодою сторін планується присвятити обговоренню строкам розрахунків за договорами поставки та інші умови постачання сільськогосподарської продукції.