У Комітеті вдячні закордонним партнерам за міжнародну донорську конференцію, у ході якої зібрано 6,5 млрд. доларів для України

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
07 травня 2022, 21:23

 

Внаслідок війни, розв’язаної Російською Федерацією проти України, економіка нашої країни зазнає колосальних втрат. За словами Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля, наші збитки – інфраструктурні, економічні, людські - надвисокі, понад 600 млрд. доларів прямих збитків. Понад 12 млн. українців залишили свої домівки через військові дії, понад 5 млн. українців вимушені шукати притулок за кордоном, а третина українського бізнесу зупинилась.

Та вже сьогодні Україна спільно з міжнародними партнерами напрацьовує кроки з відновлення української економіки.

Міжнародна донорська конференція, яка відбулася 5 травня у Варшаві, ще раз показала потужну підтримку України цивілізованими країнами світу та додала впевненості у перемозі та швидкому відновлені країни у післявоєнний період.

Ініціаторами заходу виступили Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та Прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон. Донорська конференція покликана залучити міжнародне співтовариство, з метою дати можливість донорам з інших куточків світу продемонструвати солідарність із Україною.

Під час свого виступу Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Україні потрібен стратегічний план міжнародної підтримки України - сучасний аналог "плану Маршалла". "Це гроші, технології, фахівці і можливості зростання, необхідні для повернення до мирного життя, модернізації та соціальний розвиток. Це буде інвестиція у стабільність всієї Центральної та Східної Європи… Відбудова України має стати таким же історичним прикладом з нашого часу, як і відбудова європейських країн після Другої світової" - наголосив В.Зеленський.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель вважає, що донорська конференція та початок дії трастового фонду солідарності з Україною стане відправною точкою для європейського плану Маршалла для України.

Говорячи про відновлення повоєнної України, Президент Європейської Ради також зазначив, що "мета не в тому, щоб відновити Україну минулого". "Мета - побудувати сучасну, процвітаючу, спрямовану у майбутнє Україну. Це означає, наприклад, що коли буде відновлення інфраструктури, її важливо відновлювати відповідно до потреб майбутнього, зважаючи на зміну клімату, цифрову трансформацію світу і ті проблеми, з якими ми стикаємося в ЄС та з якими стикається весь світ".

У Комітеті з питань економічного розвитку вдячні закордонним партнерам за організацію та проведення міжнародної донорської конференції, яка вже зібрала 6,5 млрд доларів для України, і зазначають, що створення Трастового Фонду солідарності з Україною в довгостроковій перспективі стане основою для відбудови вільної та демократичної України.