У Комітеті вітають початок роботи над комплексним Планом відновлення України

Секретаріат Комітету з питань економічного розвитку
06 травня 2022, 13:47

 

За повідомленням Офісу реформ Кабінету Міністрів України, 5 травня відбулися перші засідання робочих груп, створених при Національній раді з відновлення України від наслідків війни, з метою підготовки пропозицій до комплексного Плану відновлення України.

Основним завданням зазначених робочих груп у найближчі тижні буде аналіз поточної ситуації та розробка пропозицій до Плану відновлення та розвитку України в межах ініціативи United 24 - глобальної ініціативи підтримки України у боротьбі проти російської агресії, започаткованої Президентом України, першими компонентами якої стали План та Фонд відновлення України.

Як повідомляється, відбулися установчі засідання перших чотирьох робочих груп:

- Відновлення та розвиток економіки;

- Функціонування фінансової системи, її реформування;

- Екологічна безпека;

- Аудит збитків, понесених внаслідок війни.

Наголошується, що головною метою Плану відновлення України є не просто відновлення знищених чи зруйнованих об’єктів, а кардинальна трансформація держави у нову європейську країну на принципах зеленої економіки. План відновлення матиме два виміри: параметричний і регіональний. Нацрада на основі пропозицій робочих груп визначить параметри відбудови та модернізації кожного сектору економіки. Країни-партнери, міста-побратими або корпорації зможуть допомагати у відновленні конкретного українського міста чи регіону.

За інформацією Уряду, комплексний План відновлення фінансуватиметься зі спеціального Фонду, який буде акумулювати та перерозподіляти кошти. Фонд буде наповнюватися за рахунок допомоги держав-партнерів, міжнародних фінансових організацій, міжнародних гуманітарних організацій та благодійних фондів; заморожених, конфіскованих активів РФ; внесків великих міжнародних корпорацій та  приватних осіб. Також одним з елементів Фонду стане фандрейзингова онлайн-платформа United 24.

У Комітеті з питань економічного розвитку вітають початок роботи над зазначеним Планом та зазначають, що народні депутати України – члени Комітету готові брати активну участь у опрацюванні його складових як у складі експертних груп, так і у якості ініціаторів пропозицій.