У Раді провели черговий тур громадського обговорення законопроекту про експортно-кредитне агентство

24 червня 2016, 16:25

У Раді провели черговий тур громадського обговорення законопроекту про експортно-кредитне агентство

 

У співпраці з проектом “Академія сучасного політика” у парламентському Комітеті з питань промислової політики та підприємництва відбувся черговий раунд громадського обговорення законопроекту про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту (реєстр. №2142а).

 

Законодавча ініціатива, запропонована Олегом Ляшком та Віктором Галасюком, передбачає створення в Україні експортно-кредитного агентства (ЕКА) та вже підтримана Верховною Радою у першому читанні. Наразі триває інтенсивне громадське та експертне обговорення законопроекту з метою його фахового доопрацювання до другого читання для прийняття в цілому.

 

“Головна мета законопроекту – посилення інституційної складової економічної політики, створення реального механізму просування несировинної продукції українського виробництва на зовнішні ринки. Головні функції ЕКА - це страхування зовнішньоекономічних договорів, експортних кредитів та прямих інвестицій з України, а також надання гарантій і часткової компенсації відсотків за експортними кредитами”, - нагадав під час заходу голова Комітету, нардеп від РПЛ Віктор Галасюк. “Це класичний набір функцій, передбачених консенсусом ОЕСР про підтримку експорту 1978 року, що визначає принципи, засади, механізми та процедури діяльності подібних інституцій по всьому світі. Це міжнародно визнана, легітимна форма державної підтримки вітчизняних експортерів. Для України це революція у сфері підтримки експорту, хоча для світу це давно визнана та перевірена практика”, - наголосив народний депутат, додавши, що законопроект розроблявся за участі провідних експертів та досвіду PWC, CMD-Ukraine, Міністерства економіки, Укрексімбанку, закордонних інститутів.

 

Очікується, що створення експортно-кредитного агентства має сприяти подоланню проблеми критичного скорочення вітчизняного експорту та примітивізації експортного кошика, адже, як повідомив В.Галасюк, з 69 млрд доларів у 2012 р. товарний експорт впав до 38 млрд доларів у 2015 р., при чому, тільки минулого року ми втратили 16 млрд доларів США експорту, з яких 4 млрд дол. США – до ЄС, незважаючи на дію Угоди про вільну торгівлю. Більш того, сировинна складова, яка у 2010 становила 55% - сьогодні вже 62%, в той час як частка експорту високотехнологічної продукції в Україні - на рівні Південної Африки – 6%, а, наприклад, у Китаї цей показник становить 27%. “Лібералізації міжнародної торгівлі недостатньо – це лише шанс, яким ми можемо скористатись, якщо матимемо сильні інституції та власну економічну політику”, - переконаний В. Галасюк.