Голова Комітету В.Галасюк: Національний банк України та Реанімаційний пакет реформ підтримують валютну лібералізацію, але цього замало

21 вересня 2016, 15:15

Голова Комітету В.Галасюк: Національний банк України та Реанімаційний пакет реформ підтримують валютну лібералізацію, але цього замало

 

Нацбанк та Реанімаційний пакет реформ підтримали ініціативу щодо скасування 2%-го пенсійного збору при купівлі валюти (законопроект №4741), але цього критично недостатньо, щоб вибратись з "експортної прірви", в яку нас затягнула російська агресія та недолуга політика Міністерства економічного розвиту і торгівлі України і НБУ. Про це на своїй сторінці у фейсбук заявив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Щоб виправити ситуацію необхідно проводити контрциклічну економічну політику та цілеспрямоване стимулювання експорту українських товарів з високою доданою вартістю, - переконаний народний депутат України.

Так, за словами парламентаря, експорт товарів з України у 2015 р. скоротився майже на третину - на $16 млрд. (з $54 млрд. у 2014 р. до $38 млрд. у 2015 р.). "При цьому, лише 31% цього падіння відбулось за рахунок скорочення експорту до РФ, ще 23% за рахунок падіння експорту до ЄС, ще по 5% втрата експорту до Туреччини, Білорусії та Єгипту. В 1 півріччі 2016 року товарний експорт України впав ще на 11% або на $2 млрд. в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року", - пояснює Галасюк.

Голова Комітету наголошує - примітивізація експорту та зниження його доданої вартості очевидна, адже частка сировини та товарів з мінімальним ступенем обробки з 2010 по 2015 рік виросла з 55% до 62%.

Натомість, серед інструментів, що мають допомогти виправити ситуацію В. Галасюк назвав, передусім, експортно-кредитне агентство (законопроект  №2142а) та індустріальні парки  (законопроекти №№2554а-д та 2555а-д). "Ми з Олегом Ляшко, фракцією РПЛ та колегами по парламенту наполегливо працюємо над запровадженням цих інструментів економічного розвитку з першого дня у Верховній Раді VIII скликання. Сподіваюсь, що НБУ та МЕРТ нарешті схаменуться і вийдуть з опозиції до українських виробників та експортерів", - підкреслив народний депутат України.