21 жовтня 2024 року у Комітеті з питань економічного розвитку відбулась зустріч з членами делегації  Комітету з питань промисловості та торгівлі Риксдагу Швеції, яка підкреслила міцну підтримку нашої країни з боку Швеції та перспективи подальшої співпраці.

Діяльність Комітету з питань промисловості та торгівлі Риксдагу Швеції (Näringsutskottet) охоплює питання, пов'язані з промисловістю, торгівлею, енергетикою та економічною політикою Швеції.

Швеція  є одним із лідерів надання гуманітарної допомоги Україні та залишається надійним партнером, з яким Україна готова розвивати стратегічні проекти для зміцнення економічної стабільності та впровадження новітніх технологій.

Голова Комітету Дмитро Наталуха зазначив:

«Швеція з перших днів війни, з 2014 року була надійним партнером  і союзником України і кожного дня доводить нашу спільну дружбу і наше спільне майбутнє. Для нас дуже цінно мати нагоду поспілкуватися не лише про безпеку та оборону, а й про зміцнення наших економічних, торгівельних і промислових зв’язків».

Представники обох комітетів обговорили сучасні виклики, які постали перед Україною та шляхи їх вирішення через впровадження новітніх технологій та інновацій.

Шведські партнери запевнили у своєму непохитному прагненні продовжувати надавати Україні необхідну допомогу на економічному та промисловому рівнях, що є критично важливим для відбудови нашої економіки та забезпечення технологічного розвитку. Особливу увагу було приділено можливостям спільної роботи над інноваційними проектами, які можуть сприяти модернізації промисловості  та впровадженню високотехнологічних рішень.

 Було зазначено, що перемогти агресора можна лише через посилення технологічної переваги та прогресивні рішення, що дають можливість впроваджувати ефективні інструменти протидії.

Голова Комітету Риксдагу з питань промисловості та торгівлі Тобіас Андерссон наголосив:

«Головною метою нашого візиту є зрозуміти як Швеція може допомогти Україні під час війни і  представити шведські компанії, які є зацікавленими у співпраці на українському ринку і можуть сприяти відбудові. Звичайно шведська фінансова та військова допомога є суттєвою, однак торговельні відносини та інвестування  є важливими поряд з тим, що держава і громадськість робить.

Наразі ми маємо компанії, зацікавлені в тому, щоб розпочати роботу на українському ринку, ми сподіваємося що наш візит сприяє цьому рішенню».

Член Комітету Степан Кубів зазначив:

«Для України ця зустріч є дуже важливою, особливо в період досягнення стратегічних цілей – приєднання до Європейського Союзу та закінчення війни. Розуміючи історію відносин між нашими країнами, важливо наголосити на таких ключових позиціях:

Поглиблення і розширення співпраці у військовій та військово-промисловій сферах, у питаннях постачання зброї, обміну досвідом та модернізації збройних сил є дуже важливим для нас.

Швеція є одним з лідерів надання гуманітарної допомоги для України.

Залучення Швеції до Плану відновлення і розвитку України в межах ініціативи United24, в тому числі відновлення Херсонської області є дуже важливими аспектами. Зокрема, участь в реалізації інфраструктурних проектів, залучення шведських інвестицій в економіку, сільське господарство і харчову промисловість , співпраця в IT індустрії та у створенні інноваційних проектів.

Залучення експортної фінансової допомоги Україні, співпраця з шведським міжнародним агентством з розвитку співробітництва  SIDA.

Енергетика і модернізація енергетичного сектору України спрямовані на  впровадження новітніх технологій, особливо, у важкий час зимового періоду.

Ядерна енергетика: Державна атомна компанія «Енергоатом» підписала розширену угоду з шведською компанією відповідну угоду про постачання ядерного палива для діючих атомних станцій Енергоатому в Україні.

Допомога в сфері європейської інтеграції і переговорів щодо приєднання України до Європейського Союзу: повна тарифна лібералізація у рамках статті 29 (4) Угоди про асоціацію, а також досягнення комплексу інших домовленостей, які би зумовлювали дорожню карту присутності українських товарів на ринку ЄС, створення системи балансів, рівне ставлення між державами ЄС.

Зміщення сировинного експорту на товари з доданою вартістю, підтримка укладення Угоди про оцінку відповідності та  прийнятність промислових товарів відкриває українським експортерам нові ринки збуту, зокрема, щодо розвитку інновацій.»

Посол Швеції в Україні пан Мартін Оберг відмітив:

«Важливо відзначити також співпрацю та допомогу на урядовому рівні, зокрема, в галузі оборони. Не дивлячись на складність регулювання змогли забезпечити прийняття заходів, які передбачають, що Швеція зможе виділяти близько 2,5  мільярдів євро  щорічно  на воєнну підтримку Україні. Частина з них спрямовуватиметься на  постачання наявного озброєння, частина на закупівлі у шведських підприємств і ще частина на закупівлі зброї  з українського виробництва. Також наявний великий інтерес шведських оборонних  компаній співпрацювати з українськими оборонними та промисловими компаніями.

Ми вважаємо, що військової підтримки недостатньо, важливим є поглиблення комерційної співпраці, яка буде стійкою та довготривалою».

Підсумовуючи зустріч Голова Комітету Дмитро Наталуха зазначив:

«Чому ми робимо такий акцент на інноваціях та технологіях? В цьому контексті важливо, щоб ви поїхали з України з таким меседжем – ця війна про те, чим є влада в новому світі. У 2022 році відбувся дуже сильний злам , до  2022 року владою у міжнародних відносинах була економіка і найбільш економічно розвинені країни необов’язково були найбільшими за територією чи населенням. Однак, це дозволяло їм продукувати надзвичайно велику кількість сили в світі. У 2022 році росія сказала, що вона не погоджується з таким станом речей, у вас можуть бути найсучасніші танки, але у росії більше населення. Фактично, з 2022 року це війна економіки і демографії, у росії не було найновішої, найсучаснішої армії з перших днів, однак вона була величезною і все ще залишається величезною.

Якщо росії достатньо мати таку кількість людей з калашниковим у руках, які зрештою добіжать до танка і кинуть туди гранату, то ми  живемо в дуже небезпечному світі. Ми не можемо конкурувати з росією в кількості людей, яких ми можемо мобілізувати, тому нам залишається конкурувати з нею інтелектом,  технологіями та підходами до того, як ми ведемо війну і як керуємо країною. Це стосується не лише України – якщо демографія переможе у цій війні, то такі країни як Китай, Росія, Іран, Північна Корея становитимуть загрозу всьому Європейському Союзу і всьому світу. Навіть вся Європа разом не може за демографією перевищити демографії цих країни. Кожен наш вчинок, кожна наша  політика має бути розумною і максимально технологічною. Кінець цієї війни має довести, що економіка має значення, технології мають значення, прогрес має значення, а не кількість людей, які фізично проживають на певній території. З огляду на це є велике поле для співпраці між Швецією і Україною, Швеція є одною з найбільш технологічних економік Європейського Союзу.»

 Підсумком засідання має стати поглиблення та розширення існуючої співпраці, зокрема у військово-промисловій сфері, в питаннях постачання зброї та обміну досвідом між країнами, налагодження тісних зв’язків для подальшого обміну думками щодо викликів сьогодення, допомога  у сфері євроінтеграції та переговорів про членство України в ЄС,  а також підтримка у створені системи балансів на рівні відносин з державами-членами ЄС.

Подальша співпраця між Україною та Швецією є запорукою нашого спільного успіху у відновленні економіки та досягненні Перемоги.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 жовтня 2024 10:01
24 жовтня 2024 11:41
23 жовтня 2024 15:02
23 жовтня 2024 14:38
22 жовтня 2024 12:20
21 жовтня 2024 17:28
19 жовтня 2024 10:01
18 жовтня 2024 14:57
17 жовтня 2024 13:02
16 жовтня 2024 09:00