Днями у Києві відбулася Конференція  на тему: "Відновлення економіки - трудові критерії та самозайнятість", у якій взяли участь представники Парламенту, провідних бізнес асоціацій та аналітичних центрів.

Про свою участь у Конференції  розповідає голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету з питань економічного розвитку Ігор Марчук.

«Чергова зустріч з бізнесом була присвячена низці важливих питань, серед яких визначення критеріїв трудових відносин, самозайнятість, домоекономіка (домогосподарство), працевлаштування іноземців та, звісно, економічне бронювання, - розповідає голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Ігор Марчук.

Матеріалу багато, але я зупинюсь на важливій для більш широкої подальшої дискусії тезі, яку я озвучив під час конференції. Ця теза стосується сегментного (на основі категорій та субкатегорій економічних суб’єктів) замість існуючого секторального підходу (узагальнених політик і законодавства щодо МСБ) до оновлення та/або створення нормативно правового регулювання наступних категорій економічних суб’єктів:

Самозайняті:

    • ІТД – індивідуальна трудова діяльність.                                            

    • НПД - незалежна професійна діяльність;.

Платформнозайняті (взаємодіють з цифровими платформами).

Сімейне підприємництво.

Мікро підприємництво (мікробізнес).

Мале підприємництво (малий бізнес).

Усі вищезазначені категорії економічних суб’єктів належать до загальновизнаного сектору МСБ (мікро, малого та середнього бізнесу). Безпосередньо мікро, малі та середні підприємства відповідають загальноприйнятим критеріям для визначення категорій підприємств відповідно до Рекомендацій Європейської Комісії 2003/361/ЄС від 6 травня 2003 року.

А інші, такі як самозайняті особи, платформнозайняті особи та сімейні підприємства потребують релевантного уточнення та/або визначення по суті й за формою, а також напрацювання окремого регулювання.

Кінцевою метою вдосконалення нормативно правового регулювання та розширення сектору МСБ на декілька важливих категорій та субкатегорій таких як самозайняті, платформнозайняті особи та сімейні бізнеси є надання економічно проактивним особам, які свідомо приймають підприємницький ризик широкого спектра можливостей реалізувати свій економічний та підприємницький потенціал з максимальним соціально-економічним ефектом, можливості створити умови для всеосяжної детінізації позалегальної економіки й забезпечити еволюцію розвитку підприємців від базових форм економічної організації (самозайнятих) до категорій середнього та великого бізнесів.

Це складне й тривале завдання. В рамках нашої робочої групи щодо модернізації законодавства в секторі мікро та малого бізнесу ми продовжимо розпочату роботу.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 липня 2024 14:40
26 липня 2024 10:30
25 липня 2024 12:23
25 липня 2024 12:14
24 липня 2024 11:11
23 липня 2024 09:59
22 липня 2024 12:02
19 липня 2024 14:35
19 липня 2024 12:01
18 липня 2024 15:14