Голова Комітету  з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха розповідає про роботу над законопроектом про економічне бронювання.

«З самого початку роботи над економічним бронюванням однією з критичних задач була саме комунікація - донесення цієї ідеї до військових.

Під кожним постом про бронь ви завжди знайдете коментарі у стилі: «поїдьте розкажіть це військовим». Тож ми поїхали.

Харківський напрямок, Костянтинівка, Покровськ, інші населені пункти.

Разом з Ігорем Марчуком минулого тижня відвідали пʼять бригад на Півночі і Сході країни та поспілкувалися з офіцерами ще двох підрозділів.

«Ми обовʼязково порозуміємося» — завзято запевнив нас один з офіцерів Збройних сил, і якось хижо підморгнув.

Я трошки напружився, бо порозумітися нам належало по доволі делікатній темі «економічного бронювання», щодо якої існує певний стереотип, про неоднозначне ставлення до неї військових.

«Та це ж те саме що і тут», - продовжував мій новий знайомий, - «є поставлена задача - враховуємо всі можливі фактори, радимось, плануємо, визначаємо відповідальних за її виконання і вперед - до перемоги. Ми ж всі тут за перемогу?» - обличчя офіцера миттєво стає серйозним. Про перемогу тут не жартують.

«Звісно», - відповідаємо ми.

«От і добре, значить врешті порозуміємося - це питання терпіння…»

«І комунікації!» - додає один з його побратимів.

Так, комунікація.

Скільки проблем від браку комунікацій.

Небажання чути одне одного і відсутність конструктивного діалогу створили чимало проблем, і так само загубили купу ідей, як ці проблеми можна було би вирішити.

Вкиди та дезінформація активно поширюються, в тому числі російськими спецслужбами, та додають до «соціальної глухоти», не майте сумніву.

Кожна наша бесіда починалась із того, що ми не будемо використовувати імена військових чи бригад для популяризації нашого законопроєкту, тому я утримаюсь від зазначення хто з них підтримав ідею економічного бронювання, або ж принаймні поставився до неї із розумінням.

Натомість, головною метою візиту був саме діалог - можливість почути критику, зауваження і перестороги, донести свої аргументи чи скорегувати їх, та дійти до спільного знаменника.

Деякі з цих розмов були складні, натягнуті, інколи - на підвищених тонах.

Та кожна, повторюсь - кожна, завершилась конструктивно - з розумінням чому це потрібно.

І що ми намагаємось зробити, яку проблему хочемо вирішити.

Жодна бригада і жоден військовий не заявив про неприпустимість економічного бронювання, як концепції в принципі.

Питання були в техніці й різних його аспектах.

Але врешті, резюме наступне:

1) Є повне розуміння що працююча економіка - фундамент боєздатного війська.

2) Фронт і тил - взаємоповʼязані.

3) Без стабільної роботи українських підприємств і бізнесів не буде ресурсу готувати і забезпечувати нові сили, а значить - провести ротацію існуючих, і ефективно продовжувати супротив.

4) Декілька людей сказали чесно: «відверто - нам це не подобається, але якщо бригада від цього отримає гроші, і ви розумієте, як ці гроші підуть на користь армії напряму - нехай. Краще якість, ніж кількість».

5) Однозначно, ніякого розділення і клину між підприємцями та військовими немає і бути не може.

На додаток, військові надали нам декілька цікавих ідей, які б могли доповнити й покращити інструмент економічного бронювання:

1. Економічне бронювання - лише на 1 рік. Без права продовження. Тобто, 1 особу можна забронювати максимум 1 раз і не довше ніж на рік. Це абсолютно реально прописати в проекті закону.

2. Паралельно з бронню, роботодавець має забезпечити працевлаштування нового, або підвищення кваліфікації чи навчання існуючого співробітника, який не є військовозобовʼязаним (жінки, ветерани, люди, які не підпадають під мобілізацію за віком), і який замінить заброньовану особу після закінчення броні.

Це важче оформити технічно, але не неможливо. Зараз хочемо провести консультації з бізнесом і після цього вирішимо як рухатись далі по цьому.

3. Економічна мобілізація» (напевне, найцікавіша ідея, хоч поки видається складною для реалізації технічно) Простими словами - це можливість забронювати спеціаліста коштом надання Силам Оборони товарів/робіт/послуг на суму щомісячної вартості броні. Умовно, працює СТО, яке має потребу забронювати 4 майстрів - це 80 000 грн/місяць додаткового військового збору за бронь. Але це СТО такі додаткові видатки собі дозволити не може. Тоді воно укладає прямий договір з умовною бригадою і щомісяця надає їй безкоштовні послуги на вартість цих 80 000 грн, а натомість отримує право забронювати цих майстрів.

Це дозволить військовим суттєво економити свої гроші, які вони інакше витрачають з власної кишені, і майже одразу відчути позитивний ефект бронювання на собі.

Погодьтесь, звучить добре. Щонайменше - цікаво. Але тут є низка суттєвих технічних складностей і ризиків, тому варіант опрацьовуємо.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 липня 2024 14:40
26 липня 2024 10:30
25 липня 2024 12:23
25 липня 2024 12:14
24 липня 2024 11:11
23 липня 2024 09:59
22 липня 2024 12:02
19 липня 2024 14:35
19 липня 2024 12:01
18 липня 2024 15:14