У черговому місячному дайджесті, як завжди, коротко про найцікавіше, що відбулося у сфері розвитку індустріальних парків розповідає  заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

 Конкуренція за промислові інвестиції загострюється.  Керівники громад, які зареєстрували індустріальні парки (далі ІП), але не можуть запропонувати вже підведені інженерні мережі та дороги  приречені на довге очікування.

В цьому контексті мені подобається підхід Кіровоградської області, яка досі не має жодного зареєстрованого ІП, але ті три, які готуються до реєстрації, вже мають чітке розуміння і щодо енергетичних потужностей, і щодо логістики, і щодо якірних інвесторів. Тим часом, вражає Калуш на Прикарпатті, який замахнувся на створення вже третього ІП в межах міста і за кожним стоять промисловці, які без поспіху готують відродження легендарної калуської промислової зони".

▪️Уряд включив індустріальний парк «Тячів» до державного Реєстру індустріальних (промислових) парків. Ініціатор створення ІП - мерія міста Тячів Закарпатської області. Парк розташований на території 61,47 га, поруч з якою проходить залізниця на Румунію, є газопровід середнього тиску та підстанція.

▪️Уряд включив індустріальний парк «Сміла» до державного Реєстру. Ініціатор створення ІП - мерія міста Сміла Черкаської області. Парк розташований на території 61,32 га. До ділянки поки що не підведені інженерні комунікації.

▪️Уряд включив індустріальний парк «Р-33» до державного Реєстру. Ініціатор створення парку - Куяльницька сільська рада Одеської області. Громада вже запровадила нульову ставку податку на землю для підприємств, які стануть резидентами парку. ІП розташований на території 10 га, на якій розташовані три свердловини з куяльницькою водою. До ділянки підведена електроенергія потужністю 4,73 МВт.

▪️Червоноградська міськрада Львівської області оголосила конкурс з вибору керуючої компанії індустріального парку «Червоноград». Заявки приймаються до 14 червня 2024 року.

▪️ТОВ «Хімзавод Калуш» виграло два конкурси на оренду земельних ділянок 2,9 та 0,9 га, які планує долучити до раніше викупленої землі під створення приватного індустріального парку Kalush Production. Загальна територія майбутнього ІП - 23,8 га.

▪️Бориславська міськрада (Львівська область) уклала угоду на оренду 20 га землі під майбутній індустріальний парк з компанією «Хаб меблевих технологій». Очікується, що компанія використовуватиме 30% ділянки під власний завод з виробництва меблів, а на решту території ІП залучатиме інші підприємства меблевого кластеру. До кінця 2024 року заплановано старт будівельних робіт.

▪️У Львові компанія Dragon Capital відкрила першу чергу індустріального парку «М10 Lviv Industrial Park».  Перша черга (14 400 кв. м) була повністю здана в оренду українському рітейлеру «Аврора Мультимаркет».

▪️Компанія «Проект-Менеджмент Бізнес Консалтинг» набула статусу керуючої в індустріальному парку «Дністер» Ямпільської міськради (Вінницька область).

▪️У Кропивницькому відбулись громадські слухання щодо містобудівної документації майбутнього індустріального парку на території заводу “Радій”, яка не використовується більше 5 років. До ділянки площею 16 га вже підведені інженерні комунікації та дорога.

▪️Уряд прийняв постанову щодо порядку приймання заявок та критерії відбору індустріальних парків для державної підтримки на розвиток їхньої інфраструктури. На цю мету в держбюджеті 2024 року передбачено 1 млрд. грн. За кілька тижнів розпочнеться прийом заявок.

▪️Міністерство економіки України презентувало каталог індустріальних парків. Мета каталогу - допомогти підприємствам знайти партнерів або місце з облаштованою інфраструктурою, де можна розмістити свої виробничі потужності.

▪️У Кропивницькому відбулась виїзна нарада Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку щодо питань індустріальних парків. Кіровоградська військова обласна держадміністрація повідомила про підготовку до реєстрації трьох ІП, за кожним з яких стоять потужні інвестори.

На розгляді в Уряді перебувають заявки на створення майже трьох десятків нових індустріальних парків, а з початку року їх вже зареєстровано більше, ніж за весь минулий рік.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 червня 2024 14:11
21 червня 2024 08:57
20 червня 2024 12:53
19 червня 2024 09:14
18 червня 2024 10:17
17 червня 2024 11:04
14 червня 2024 11:43
13 червня 2024 15:44
13 червня 2024 12:31
12 червня 2024 12:12