Заступник Голови Комітету Олексій Мовчан уже традиційно інформує про роботу у тижневому дайджесті законодавчих ініціатив.

 «Наразі готується новий законопроект щодо комунального майна, тому напрацювання і результати цього проєкту дуже доречні, - інформує Олексій Мовчан. Особливо важлива інвентаризація комунального майна та створення наглядових рад на комунальних підприємствах, в яких незалежні члени обиратимуться за конкурсною процедурою, про що я і наголосив у своєму виступі.

В Україні громади володіють значною кількістю нерухомості, проте лише деякі органи місцевого самоврядування розглядають свої активи як «інвестиційний портфель», що може ефективно служити суспільним цілям. Раціональне управління активами на місцевому рівні є надзвичайно важливим, оскільки може стати одним із потужних механізмів для фінансування відновлення та довгострокової стійкості територіальних громад.

У рамках проєкту було:

·     здійснено інвентаризацію комунального майна в пілотних громадах;

·     проведено навчання щодо шляхів ефективної реалізації комунального майна на онлайн аукціонах, включаючи процедури приватизації та здачі в оренду;

·     надано експертну підтримку щодо оптимального використання комунального майна.

·     На прикладі пілотних територіальних громад розроблено Дорожню карту з рекомендаціями щодо управління комунальним майном: «Управління комунальним нерухомим майном: інструмент фінансування відновлення та відбудови».

Також у Комітеті провели чергове засідання робочої групи з доопрацювання до другого читання законопроєкту «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період» (реєстр. №6013). Розглянули правки та зміни до статей різних законів України. Готуємо документ до виходу в зал Парламенту.

Продовжується робота над законопроєктами щодо підвищення ефективності управління державним майном:

реєстр.№ 11069 – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення ефективності розпорядження державним та комунальним майном та процесів відновлення», направлений на удосконалення існуючих норм законодавства про приватизацію для підвищення ефективності розпорядження державним та комунальним майном, а також запровадження ефективних механізмів відновлення та відбудови без залучення бюджетних коштів.

реєстр.№11089 – «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління майном вугледобувних підприємств, військовим майном та іншим державним майном», спрямований на вдосконалення правового регулювання управління військовим майном, майном вугледобувних підприємств та іншим державним майном та встановлення прозорих та конкурентних механізмів реалізації такого майна.

реєстр.№ 11139 – «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності управління державним майном, вдосконалення механізму реалізації арештованого майна та наближення правових стандартів в Україні до європейських стандартів», розроблений з метою покращення економічного потенціалу субʼєктів господарювання державного сектору економіки та удосконалення механізмів реалізації арештованого майна, шляхом проведення електронних аукціонів в дворівневій електронній торговій системі з застосуванням найкращих законодавчих практик з урахуванням європейських стандартів відповідно до реалізації Стратегії.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11