Комітет з питань економічного розвитку спільно з Українською асоціацією високотехнологічних підприємств та організацій «КОСМОС», Радою  з космічних досліджень НАН України  провів захід на тему: «Космос у час війни та миру. Стратегічні орієнтири та пріоритети» з метою вироблення спільного бачення щодо актуальних завдань цивільної космічної діяльності, підготовки узгоджених пропозицій розвитку вітчизняних космічних технологій, засобів та інформації для їх застосування під час війни і післявоєнної відбудови України.

Захід відбувся у форматі панельних дискусій за участю народних депутатів України, представників органів виконавчої влади,  ЗСУ, науковців, підприємців та провідних фахівців та експертів космічної галузі.

Відкриваючи захід Голова Комітету Дмитро Наталуха наголосив на важливості космічних технологій у реаліях сьогодення.  Він зазначив, що на фоні нестачі озброєнь, розвиток технологій зайвий раз підкреслює критичну роль космічної сфери у національній обороні й безпеці нашої держави. Саме космічна галузь дала військово-оборонним комплексам різних країн світу зброю та можливості, які сьогодні успішно використовують армії і для стримування, і для нападу, і  для збору розвідданих. Космічні технології можуть зіграти вирішальну роль при використанні їх як у військових цілях, так і у процесі повоєнного відновлення України.

Учасники заходу обговорили проблеми розвитку та ефективного застосування аерокосмічних технологій, приклади успішного їх використання для нагальних потреб країни, необхідність вироблення пропозицій для формулювання пріоритетів політики в космічній сфері, удосконалення управління космічною діяльністю. Крім того, були порушені питання  модернізації космічного законодавства, зокрема Закону України «Про космічну діяльність»,  прийняття Національної космічної програми України, а також розвитку міжнародного співробітництва у космічній сфері.

 Під час панельних дискусій присутні звернули увагу, що наявні проблеми, пов’язані з війною, висвітлюють неспроможність існуючої моделі вітчизняної космічної діяльності відповідати на виклики сьогодення, тому гостро необхідним є вироблення і формування стратегічних планів космічної діяльності, зокрема питання військової, продовольчої, енергетичної і екологічної безпеки.

Зазначений захід показав, що гостро необхідним на сьогодні є узгоджені позиції усіх стейкхолдерів щодо актуальних завдань цивільної та військової космічної діяльності, визначені пріоритети державної політики у космічній сфері, підтримка розвитку вітчизняних космічних технологій з метою посилення стійкості та  забезпечення захисту України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01