На форумі  "Зроблено в Україні"   Президент України  Володимир Зеленський проголосив про необхідність кардинальної зміни державної економічної політики. Підтримка українського виробництва має стати одним з ключових пріоритетів в роботі Уряду та Верховної Ради України, як складова стійкості та обороноздатності України в умовах війни.

Про своє бачення які реальні зміни мають стояти за цим посилом розповідає заступник Голови комітету з питань економічного розвитку  Дмитро Кисилевський:

«Має бути вирішена проблема ганебної частки проникнення імпорту у публічні закупівлі - до вторгнення цей показник був близький до 40%. Зараз його ніхто не вимірює, бо донедавна сприяння українському виробництву не було головним завданням державної економічної політики. В ЄС цей показник близько 5%.

Виробники й експортери мають отримувати від держави кращі умови по підтримці, податкам, попиту і доступу до закупівель, ніж імпортери. Так роблять всі економічно розвинені країни. Маємо робити як вони роблять, а не так як нам іноді радять.

Маємо позбавитись ілюзій щодо бажання іноземних інвесторів вкладати кошти в країну, яка живе під обстрілами окупантів. Час зробити ставку на захист українських інвесторів. Аргумент простий: українські інвестори тікають з-під обстрілів останніми. А українські промислові інвестори не тікають взагалі. Вони просто відбудовуються і продовжують працювати. Коли інвестуватимуть українці, інвестуватимуть і іноземці.

Залучення інвестицій через індустріальні парки, програми сприяння будівництву нових заводів та модернізації існуючих, створення робочих місць у переробній промисловості мають стати критеріями оцінки ефективності регіональної влади.

Недопущення блокування роботи українських підприємств має стати обов’язковим правилом для правоохоронних та інших державних органів при проведенні будь-яких перевірок чи процесуальний дій. Зміни в цьому напрямку країна чекає і від судової гілки влади.

Дипломатична служба має відродити участь делегацій промисловців у закордонних візитах очільників держави. Це поширена міжнародна практика і, якщо хочете, певна норма етикету таких візитів.

Купувати українське має стати модно. Час українцям і на політичному, і на побутовому рівні відмовитись від економічної меншовартості. Купівля українського - одна з форм участі кожного з нас у війні проти російських загарбників.

Я не очікую, що ці зміни почнуть відбуватись миттєво. Але те, що на найвищому рівні «Зроблено в Україні» проголошується пріоритетом і завданням, дає шанс нашій державі перемогти, вирватися з бідності й увійти до клубу заможних європейських країн. Промислова країна завжди переможе сировинну.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18