У Комітеті з питань економічного розвитку, в рамках робочої групи з питань розвитку індустріальних парків, відбулася виїзна міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Полтавщині.

Як зазначив Голова робочої групи з питань розвитку індустріальних парків, заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський всі головні стейкхолдери цієї сфери - обласна влада, керівники громад, підприємці, урядовці, народні депутати України, експерти зібрались для обміну досвідом та обговорення проблемних питань у Полтаві.

«Це вже 11 така нарада. Раніше подібні зустрічі пройшли у Рівному, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці, Черкасах, Житомирі, Київській області та Луцьку, - повідомляє Дмитро Кисилевський.

Полтавщина на сьогоднішній день має один індустріальний парк у Ланнівській громаді. Після зустрічей з керівництвом регіона переконаний, що вже незабаром розвиток ІП в регіоні прискориться і почне наповнюватись реальним змістом.

За інформацією Полтавської ОВА, наразі 8 громад області ведуть підготовку до реєстрації індустріальних парків, 19 - мають для цього потенціал. Твердий намір вже до кінця 2025 року зареєструвати індустріальний парк, обрати керуючу компанію та почати залучення інвесторів має керівництво міської ради Полтави.

Міністерство економіки України на сьогоднішній нараді повідомило, що підзаконні акти для використання 1 млрд грн на інфраструктуру ІП, передбачені у держбюджеті на 2024 рік, планується затвердити вже незабаром. Крім того стало відомо, що Мінекономіки готується вилучити з Реєстру 4 індустріальних парки, які за два роки не спромоглися знайти керуючу компанію та не подавали звіти про свою діяльність. Нагадаю, що вже цієї осені з Реєстру почнуть виключати ІП, які понад три роки не мають резидентів.

Втім, новини про «чистку» не зупиняють громади від ініціювання нових індустріальних парків. На розгляді в Міністерстві економіки України зараз 14 таких заявок. Важливо, щоб ці та інші громади розраховували не лише на 1 млрд від держави (бо потреба суттєво більша), а й самі були готові вкладати кошти в інфраструктуру ІП. Практика показує, що реальні інвестори готові приходити насамперед в ті індустріальні парки, які мають земельну ділянку зі зручною логістикою, наявну електричну потужність та водо- і газопостачання, а також збудовані будівлі промислового призначення. В ІП, де є всі ці складові, вільні місця для інвесторів заповнюються швидко і громади починають через податки повертати вкладені кошти.

Аргументи на користь інвестицій громад в облаштування індустріальних парків перевірені міжнародною практикою. У сусідніх Туреччині та Угорщині вони є основою промислового зростання. Ось головні з них:

Робочі місця та ПДФО. Один гектар дозволяє в середньому створити 50 робочих місць.

Податки. 1 долар інвестицій в інфраструктуру ІП генерує додаткові 19 доларів протягом наступних 5 років.

Інвестиції. 1 долар вкладень в інфраструктуру ІП дозволяє залучити 5-6 доларів інвестицій.

Активізація економіки громади. ІП дозволяють задіяти вільні території для промислового розвитку.»

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40