У Комітеті 07 лютого 2024 року за підтримки Української Ради Бізнесу відбулися слухання на тему: «Пріоритети та виклики діяльності малого та середнього бізнесу в контексті відновлення України».

Участь у заході взяли народні депутати України, представники Міністерства економіки України, члени коаліції Української Ради Бізнесу, коаліції Рада міст "Захисти ФОП",представники галузевих профспілок, асоціацій і об’єднань, експертного середовища та бізнес-асоціацій, науковці, аналітики та інші стейкхолдери.

Відкриваючи зустріч, Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що і бізнес, і влада переживають нелегкі 2 роки турбулентності.

 «Зараз стало не легше, але інакше. І постійно буде щось інакше. І наша з вами задача – синхронізуватися і цю інакшість адаптувати до потреб і бізнесу, і влади. Що вам було комфортно працювати, наскільки можливо в цих умовах. А ми могли розраховувати на вас, як на кров нашої держави, яка наповнює і дає можливість ЗСУ захищати і відвойовувати наші території. Адже наші Збройні Сили України працюють, забезпечуються за рахунок податків, які платите ви», - сказав Дмитро Наталуха.

Голова Комітету поінформував, що наприкінці січня Президент України В.Зеленський підписав укази про створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану та Всеукраїнську економічну платформу «Зроблено в Україні», яка має стати механізмом комунікації між владою та бізнесом.

Учасники слухань обговорили основні перепони, що заважають економічному росту, шляхи їх подолання, зокрема: спрощення умов роботи малого та середнього бізнесу, дерегуляція, демонополізація, лібералізація ринкового нагляду та законодавчі рішення для зменшення тиску на бізнес в Україні. Також серед порушених тем: стимулювання бізнесу та підприємств на деокупованих територіях, ключові ризики Національної стратегії доходів до 2030 року, вплив інституцій на економіку України, створення умов для повернення мігрантів до України.

Серед інших, було також порушено питання мобілізації, збереження економічного потенціалу малого та середнього бізнесу і дотримання балансу між ними.

«Мобілізація – це люди, люди надзвичайно важливі. Але це не лише про тих, хто іде на фронт. Важливі і ті люди, які залишаються в селах, містах, працюють на підприємствах, щодня забезпечуючи можливість працювати нашим захисникам. Важливі також і люди бізнесу. І нам потрібно знайти баланс у цьому контексті. Тому другим питанням слухань – це потреби бронювання бізнесу, щоб мобілізація не стала паралічем, не повісила замки на підприємства», - зазначив Голова Комітету.

 Дмитро Наталуха закликав присутніх до конструктивного, результативного діалогу, аби зробити висновки і вирішити наявні проблеми.

За підсумками дискусії учасники домовилися надіслати на адресу Голови Комітету пропозиції та аргументи з порушених питань – для напрацювання законодавчих рішень, які би сприяли розвитку бізнесу та зростанню економіки та продовжити діалог у рамках  наступних уже тематичних системних зустрічей представників бізнесу та парламентаріїв.

Комітет за результатами слухань підготує відповідні Рекомендації щодо вдосконалення законодавства,нормативно-правових актів та проведення організаційних заходів для економічного відновлення України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11