Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський інформує про результати міжвідомчої наради щодо створення та функціонування індустріальних парків на Рівненщині, яка відбулася 27 вересня 2023 року в рамках робочої групи з питань розвитку індустріальних парків.

  «Продовжуємо серію міжвідомчих регіональних нарад по індустріальним паркам. Цього разу представники резидентів та керуючих компаній ІП з усієї України, обласної та міської влади, підприємці, народні депутати, експерти зібрались і Рівному. Це вже 9-та така нарада, раніше обговорення ми вже провели у Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці, Черкасах, Київській області та Луцьку.

Головна мета таких нарад: надихнути керівників громад та місцевий бізнес створювати та розвивати індустріальні парки з акцентом на переробну промисловість, обмінятись успішним досвідом і напрацювати вирішення проблем. Аргументи прості і на практиці доведені Туреччиною (яка всю свою промисловість виростила в ІП як у теплиці), Угорщиною (в якої 30% ВВП виробляється в ІП), а також багатьма іншими економічно успішними країнами:

Кожен гектар індустріального парку в середньому створює 50 робочих місць з гідними зарплатами і додатковим ПДФО у місцеві бюджети;

Кожен долар, витрачений державою або громадою на облаштування інженерних мереж та іншої інфраструктури ІП, повертається 5-6 доларами прямих інвестицій у регіон;

Індустріальні парки у передових західних областях України стали прихистком для релокованих зі Сходу промислових підприємств;

Активні індустріальні парки змінюють не тільки економіку, але й пожвавлюють життя громад в інших сферах.

Досвід успішних індустріальних парків показує, що місцевій громаді мало просто знайти землю промислового призначення. І навіть розташування поблизу інженерних комунікацій замало. Треба побудувати промислові будівлі, забезпечити маршрути громадського транспорту підвезення працівників, надати ІП звільнення від частини місцевих податків - це вже дає непогані шанси у конкуренції за стратегічного інвестора.

Львів, Вінниця та Біла Церква, які наразі є лідерами залучення інвестицій в ІП, вже змагаються на іншому рівні. Вони рахують час, витрачений від заявки інвестора до його заходу на промисловий майданчик у статусі резидента. Тут, до речі, першість у Білої Церкви - 5 днів.

Рівненщина на цьому тлі виглядає регіоном, який має все, щоб вийти на один рівень з лідерами. Тут створені 2 індустріальних парки: «Rivne industrial park» (с. Мала Любаша, ще не має резидентів) та «Кроноспан Рівне» (с. Городок, активно працює меблевий кластер). На розгляді у Міністерстві економіки зараз заявки на створення індустріального парку Hempy UA (Дубенський район, кластер вирощування та переробки промислових конопель). Думають про індустріальний парк і в компанії «Морган Феніче» - в Квасилові під Рівним на площі колишнього промислового гіганта «Рівнесільмаш» (тут вже є газопровід високого тиску, електрика, залізничні колії заходять прямо на територію).

Загалом на розгляді Міністерства економіки зараз перебувають проєкти 14 індустріальних парків по всій країні. Це означає, що громади повірили в цей інструмент економічного стимулювання і готові до конкуренції за промислові інвестиції.

У цьому контексті варто відповісти на зауваження скептиків, які говорять про несвоєчасність розвитку індустріальних парків в умовах війни. Україна потребує міцної економіки, щоб мати ресурс на оборону і відновлення. Потреби ЗСУ фінансується виключно з податків. Закордонні партнери дають гроші лише на соціальні та гуманітарні програми. Тож зміцнення економіки і розвиток індустріальних парків на часі вже зараз.

Наостанок нагадую про пакет податкових та митних стимулів, яркі передбачені українським законодавством:

Звільнення від імпортного ПДВ і мита на обладнання за переліком кодів УКТЗЕД.

Звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності.

Право органів місцевого самоврядування надавати пільги по місцевим податкам.

Дякую за сприяння організації наради та участь у ній начальнику Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль та народному депутату України Олександр Ковальчук.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18