На виборах у Туреччині наразі дуже принципова конкуренція між ключовими кандидатами та їхніми прибічниками.
 
Вважаю, що мені випала велика, без перебільшення важлива історична нагода бути спостерігачем у складі міжнародної місії ОБСЄ за цими  перегонами.
 
Багаторічний лідер Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган і його ключовий конкурент Кемаль Киличдароглу майже порівну поділили голоси виборців із незначним відривом, який вимірюється у лічених відсотках.
 
Зараз весь світ стежить за цим  змаганням, адже від постаті майбутнього лідера Туреччини та його поглядів залежить розвиток багатьох глобальних і регіональних процесів.
 
Для України політика Туреччини також важлива, пам’ятаючи її роль у функціонуванні зернового коридору, підтримці безпеки та стримуванні мілітаризації Чорного моря, а також зважаючи на співпрацю з нашою країною у сфері військових технологій, включаючи очікуване виробництво та постачання БПЛА «Байрактар», які допомогли нам у перші місяці російського вторгнення.
 
Саме тому настільки критично важливий пильний міжнародний контроль за чистотою волевиявлення та чесністю підрахунків голосів. Одна з найбільш потужних і впливових країн світу та регіону, член НАТО повинна мати беззаперечно легітимну владу. Чесну перемогу будь-якого із кандидатів мають підтвердити впливові міжнародні організації, до яких належить ОБСЄ, у складі місії котрої мені випала честь працювати.
 
Головні мої особисті спостереження та висновки:
 
??надзвичайно висока явка виборців: на дільниці приходили всі — молоді та старі, включаючи людей, що пересуваються на інвалідних візках. Ці вибори дуже важливі для громадян Туреччини, які обирають своє майбутнє між звичною владою Ердогана й очікуваннями від його ключового опозиційного конкурента Киличдароглу;
 
??попри великий наплив виборців на дільниці (а мені випало спостерігати за виборами у Стамбулі) голосування відбувалось спокійно та злагоджено – люди в Туреччині відповідально ставляться до свого політичного вибору та майбутнього країни;
 
??жодні вибори у світі не обходяться без непорозумінь на дільницях, але тут їх дуже швидко усували: прибічники кожного із ключових кандидатів попри розбіжності, прагнуть чистої перемоги, що свідчить про високий рівень політичної культури в Туреччині;
 
??прибічники обох кандидатів покладають величезні надії на своїх політичних фаворитів та їхні ідеї: люди чекали результатів у дворах виборчих дільниць та щиро висловлювали радість, коли перемогу отримували їхні кандидати;
 
??жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів для перемоги, тому Туреччина та її громадяни вже готуються до другого туру виборів.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

16 травня 2024 12:03
16 травня 2024 11:34
15 травня 2024 11:17
14 травня 2024 12:25
13 травня 2024 11:21
10 травня 2024 10:14
10 травня 2024 09:58
09 травня 2024 10:43
08 травня 2024 09:03
07 травня 2024 17:19