Бізнес просить Національний банк України розглянути можливість часткової лібералізації валютних обмежень. Це питання дуже хвилює українських експортерів.

Про це за результатами зустрічі з найбільшими компаніями Черкащини заявила народна депутатка України, член Комітету з питань економічного розвитку, голова Парламентської спецкомісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко. Участь у зустрічі взяв також народний депутат від Черкаського регіону Віталій Войцехівський.

«Сьогодні валютне регулювання для бізнесу залишається достатньо жорстким. Бізнесу практично повністю заборонено розраховуватись закордоном. Минулого року було повне послаблення - дозволили розрахуватись у валюті за куплене за кордоном обладнання після отримання дозволів. Зараз для багатьох компаній так само гостро стоїть потреба розрахунку у валюті для покриття кредитів, взятих у іноземних банків. Для цього вже рік бізнес просить НБУ принаймні частково послабити діючі обмеження. Виходом з ситуації, яку пропонує сам бізнес, може бути дозвіл на використання принаймні частини валютної виручки експортерами, в межах 20-30%, для покриття саме цих кредитних зобов'язань», - пояснила Галина Янченко.

Вона також додала, що звернеться до Національного банку з проханням розглянути цю пропозицію бізнесу.

Також під час зустрічі було порушено і питання молочної галузі, стосовно якої у Верховну Раду України внесений законопроект, що отримав критичний відгук галузі. «Свої пропозиції щодо регулювання молочної галузі мені надіслали представники компанії «Лакталіс» та групи компаній «Молочний Альянс», тому разом з Галиною Янченко та представниками молочної галузі ми пропонуємо напрацювати правки до цього законопроекту і внести їх до парламенту найближчим часом», - запропонував народний депутат Віталій Войцехівський.

Серед інших питань, які озвучував бізнес Черкащини, стали проблеми блокування податкових накладних, вибіркового тиску правоохоронних та контролюючих органів, непростий доступ до кредитів у державних банках.

“Ми їдемо в регіони, щоб поспілкуватись і почути проблеми тих людей, які створюють робочі місця в ці найскладніші для України часи. Таким людям ми маємо бути максимально вдячні, а Парламент та Уряд мають швидко реагувати на їх потреби. Це і є ціллю круглих столів, які очолювана мною Парламентська спецкомісія по захисту інвесторів проводить в регіонах по всій країні”, - додала Галина Янченко.

Слід зазначити, що зустрічі бізнесу з головою Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів присвячені проблемам ведення бізнесу під час війни, раніше були проведені в Одесі, Львові, Хмельницькому, Харкові, Полтаві, Дніпрі, Кривому Розі.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36