У рамках робочої групи з питань розвитку індустріальних парків, яку очолює заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський відбулася міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Черкащині.
        "Чергова регіональна нарада по індустріальним паркам відбулась цього разу у Черкасах," - повідомляє заступник Голови Дмитро Кисилевський.

"Крім керівників громад та обласної військової адміністрації Черкащини у нараді взяли участь представники Міністерства економіки України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, народні депутати України, підприємці, енергетики, девелопери, експерти. По суті, вдалося зібрати всіх стейкхолдерів, від яких залежить, чи будуть в конкретному регіоні успішними індустріальні парки.

Враховуючи особливості цього регіону, ми обрали експериментальний формат. Запросили представників громад і керуючих компаній зі Львова, Вінниці та Білої Церкви, які успішно розвивають індустріальні парки, поділитись досвідом.

Черкащина не є флагманом створення та залучення інвестицій в індустріальні парки. В області зареєстровано 1 індустріальний парк розміром 40 гектарів - у місті Золотоноша. Але резидентів у ньому зараз немає.

Втім, за одним важливим економічним показником Черкащина є лідером в Україні: експорт з області за 2022 рік, попри війну, зріс на 46%. Щоправда, у структурі експорту близько половини - так звані, продукти рослинного походження, тобто фактично сировина. При цьому промислове виробництво знизилось на 20%. Про що говорять ці цифри? Насамперед про те, що область має колосальний потенціал для переробної промисловості, зокрема, аграрної переробки.

Індустріальні парки - ефективний інструмент для досягнення цієї мети. Інструмент перевірений як міжнародним досвідом, так і практикою передових регіонів України, підкріплений податковими та митними стимулами. За нинішніх умов це фактично економічна зброя громад. Для них розвиток індустріальних парків має дуже конкретний сенс: створення робочих місць, отримання податків (насамперед ПДФО), залучення інвестицій. А якщо говорити про Черкащину, це ще й можливість створення підприємств переробної промисловості, аби експортувати не дешеву сировину, а готову продукцію зі значно більшою доданою вартістю.

З чого почати ініціативним керівникам громад Черкащини? Влучну підказку на нараді зробив Андрій Павлів, начальник департаменту інвестицій Львівської міської ради. Він згадав, що передумовою нинішнього успішного розвитку індустріальних парків у місті стало успішне виконання мерією “домашнього завдання” ще у 2018 році. А саме - відведення землі, підведення до ділянки необхідних мереж: електроенергії, газу та води. Це зразу підвищило ціну землі, і продавши її інвестору, місто повернуло витрачені кошти з великим плюсом. Зараз капітальні вкладення громад обмежені урядовою постановою №590. Для цього громади і Уряд мають консолідувати зусилля для невідкладного внесення змін до постанови.

Було приємно спостерігати зацікавленість представників громад та бізнесу Черкащини досвідом Львова, Вінниці та Білої Церкви щодо створення та розвитку індустріальних парків. Переконаний, у цьому регіоні є все необхідне, щоб стати в один ряд з лідерами."

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18
17 квітня 2024 12:59
16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59