В рамках реалізації контрольної функції Комітетом з питань економічного розвитку на засіданні 11 квітня 2023 року було заслухано інформацію представників Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства цифрової трансформації України про наявні інструменти стимулювання економічного розвитку держави.

«Звітую по сьогоднішньому Комітету про інструменти стимулювання економічного розвитку в умовах війни, який ми проведи сьогодні разом з колегами, – розповідає Голова Комітету Дмитро Наталуха.

Він був особливий — умовно його можна назвати інвестиційним.  Ми заслуховували всі профільні міністерства, відповідальні за стимулювання економічного розвитку.

Серед пріоритетних тем:

Розвиток програми «5-7-9»: на деокупованих територіях існує проблема з пошуком джерел відновлення бізнесу. Через війну підприємці часто не проходять відбір, адже немає застави та показників діяльності за минулий рік. Триває пошук рішень.

Дерегуляція: одна з головних проблем досі — підключення до мереж. Міністерства зараз напрацьовують лібералізацію цього процесу, що вкрай важливо для виробників.

Індустріальні парки та їх фінансування: через війну ресурс для розвитку парків став вкрай обмежений. Втім, це не причина відмовлятися від них. Разом з колегами по Комітету ми напрацювали механізм, що дозволить фінансувати парки об’єднаним територіальним громадам, які дійсно зацікавлені у будівництві виробництва на своїй території.

Відповідні зміни у постанови пообіцяли розглянути на Кабміні найближчим часом. 

Страхування ризиків та інвестицій. Вже зараз є напрацьований пакет інструментів, на кшталт MIGA, що дозволить знизити ризики як для українських, так і для закордонних інвесторів.

Окрема увага стосувалася розвитку ринків збуту для аграрної продукції.

Всупереч війні, Україна демонструє успіхи у торгівлі. При чому, це стосується не тільки традиційних галузей, а й нових — на кшталт вина (не дарма ми сьогодні проголосували закон про малих виноробів). Для закріплення успіху необхідно гарантувати собі місце на нових ринках — страхування та перестрахування операцій один з головних інструментів.

План роботи на найближчий час в принципі зрозумілий.

Загалом всі зазначені рішення не просто спростять життя для бізнесу. Вони у першу чергу допоможуть збільшити інвестиції, а відповідно — економічну стійкість України, тобто  український інтерес», - підсумував Дмитро Наталуха.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40