Ігор Марчук, член Комітету з питань економічного розвитку, у складі української делегації взяв участь у засіданні Комітету з економічних питань Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ), яке проходило в столиці Румунії - Бухаресті, за участю представників 10 країн-членів ЦЄІ, а також послів Боснії та Герцеговини, Північної Македонії, Молдови, Сербії, Словенії в Румунії.

«Тема засідання й робочої сесії Комітету стосувалась економічних наслідків війни в Україні для країн ЦЄІ та пошуку спільних засобів їх подолання, - повідомляє Ігор Марчук.

І хоча повномасштабна агресія російських варварів проти нашої Країни викликала неабиякі економічні потрясіння для членів ЦЄІ, представники усіх країн висловились за безумовну подальшу підтримку й допомогу України в боротьбі за свободу та незалежність.

Завдяки надзвичайно відкритій та дружній атмосфері яку створила голова Комітету з економічних питань та за сумісництвом голова румунської делегації в ЦЄІ Biro Rozalia відбулась жвава дискусія та обговорення пропозицій наших колег щодо відбудови України після нашої перемоги та кроків, які потрібно зробити вже сьогодні, щоб закласти якісний фундамент для її ефективної реалізації.

Як завжди я мав нагоду виступити перед учасниками Комітету з промовою, в якій зазначив важливість подальшої підтримки нашої Країни з боку країн-членів ЦЄІ, жорсткої та безкомпромісної санкційної політики проти агресора, необхідності включити наші транспортні шляхи, а саме автомобільні дороги, залізницю, водні шляхи до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) задля вирішення проблем вивезення української сільгосппродукції в рамках ініціативи Президента України Володимира Зеленського «Зерно з України», з метою забезпечення глобальної продуктової безпеки, зменшення цін на продовольчі товари у вразливих регіонах світу. Ми прагнемо включити українську частину (гирла Кілії та Бистре) річки Дунай до регіональної карти TEN-T.

Під час дискусії в Комітеті я відповів на питання представників студентства провідних університетів Румунії щодо реформи лісової галузі (Юрій Болоховець), пріоритетних напрямків розвитку економіки України після війни (Дмитро Наталуха) та реакцію українців на можливу воєнну підтримку північних варварів з боку КНР (Олександр Мережко).

Також скористався нагодою й розказав студентам про нашу "Дію", перспективи її розвитку та зручності й можливості, які вона надає (Михайло Федоров). Було надзвичайно приємно відзначити абсолютно проукраїнську позицію румунської молоді.

Під час обговорення ми домовились про розвиток не тільки міждержавних відносин, а ще й посилення та поглиблення міжнародної співпраці на рівні муніципалітетів, громад та регіонів.

Хочу подякувати всім учасникам за підтримку нашої Країни й надзвичайно теплу атмосферу спілкування. А також членам нашої делегації Anna Bondar Natalya Oliynyk за презентацію позиції України та активну комунікацію з учасниками засідання. Дякую Послу України в Румунії пану Прокопчук Ігор Васильович, Артем Войтехін та Borys Patrash за всебічну підтримку й турботу про нашу делегацію під час перебування в Румунії.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01