"Майже з перших днів повномасштабного вторгнення ми з командою почали працювати над низкою заходів, які б дозволили нашій економіці лишатись гнучкою і адаптивною до будь-яких викликів», - розповідає Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Ця робота велась із групою блискучих економістів із Кембриджського університету і командою британського Національного інституту економічних і соціальних досліджень (National institute for economic and social research - NIESR), який готує всю економічну статистику і розробляє економічних моделі для британського уряду, та є партнером Королівського економічного товариства.

Результатом цієї роботи стала концепція «швидкої держави» (Fast State), яку ми фіналізували і офіційно презентували нашим британським колегам цього січня у Лондоні. Це - перша і дуже коротка відповідь на питання "яку державу ми будуємо?" і вона поки що англійською.

Ми хочемо побудувати одну з найшвидших держав у світі. Державу, яка б функціонувала настільки швидко, що при взаємодії з нею її ефективність створювала б у вас ілюзію того, що держави не існує.

Державу, яка би просто зникла у своїй ефективності. Ось що таке "швидка держава", на нашу думку. І у нас є все для того, щоб побудувати таку державу тут, в Україні."

Так що мається на увазі під Fast State?

Fast State — це орієнтована на людину організація економіки, яка поєднує приватні ініціативи з державними функціями, покликаними прискорити функціонування економіки. Державні установи можуть надавати інтерфейси прикладного програмування (API) для з’єднань, які автоматизують послуги та дозволяють приватним компаніям працювати з високим рівнем ефективності, наприклад, за допомогою автоматизованих сценаріїв і таким чином покращити ефективний розподіл ресурсів.

Оскільки сьогодні середній бізнес витрачає надто багато часу на оподаткування, митне оформлення імпорту, взаємодію з банківською системою, отримання дозволів і ліцензування тощо, ми прагнемо автоматизувати ці процедури, щоб звільнити процес прийняття рішень і підвищити ефективний розподіл ресурсів до оптимального рівня при радикальному скороченні можливостей для хабарництва або зловживання владою.

Україна як частина світової економіки має бути рівноправним партнером, який надає можливості державам-союзникам. Щоб стати таким партнером, його людський капітал разом з економічними можливостями має бути привабливим і перспективним. Інновації, швидкість і креативність — ось те, що Україна може запропонувати світові, і ідея Fast State є ключовим механізмом виконання цієї обіцянки."

Повна версія статті на сайті NIESR.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18
17 квітня 2024 12:59
16 квітня 2024 14:13
16 квітня 2024 10:01
15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59
11 квітня 2024 13:10