У Харкові пройшла зустріч народної депутатки, члена Комітету з питань економічного розвитку, голови Парламентської спецкомісії Галини Янченко з місцевим бізнесом. Обговорили найбільш гострі питання, з якими стикаються підприємці регіону. 

"Кожна працююча компанія, кожен підприємець сьогодні є справжнім патріотом України, а харківський бізнес саме такий. Загальні виклики, які війна кинула бізнесу відрізняються для різних регіонів. І разом з тим є низка спільних питань, які потребують вирішення. Саме тому ми плануємо відвідати всі регіони й докласти максимум зусиль для вирішення проблем, піднятих підприємцями", - зауважила Галина Янченко.

Харківські підприємці підняли питання фактично не працюючих урядових програм як одну з найбільш кричущих проблем регіону. Справа в тому, що більшість з них надаються через інструмент пільгових кредитів. Як, наприклад, одна з найпопулярніших серед бізнесу програма кредитування 5-7-9. Попри те, що із жовтня 2022 року програма була розширена на підприємства, які зазнали руйнувань внаслідок бойових дій, в таких регіонах як Харківщина вона не доступна. Приватні банки вважають прифронтові регіони територіями з підвищеним ризиком і просто не видають комерційні кредити.

“Уряд має запропонувати або інші інструменти підтримки бізнесу, або надати державні гарантії чи страхування для комерційних кредитів в прифронтових областях, що потребують відновлення економіки. Іншим варіантом може бути запуск існуючих кредитних програм принаймні в частині громад, які знаходяться далі від лінії фронту. Доступ до оборотних коштів та ресурсів для відновлення є вкрай важливими для місцевих підприємств. Держава має відреагувати на цю потребу, бо йдеться про сотні тисяч робочих місць”, - наголосила Галина Янченко.   

Це підтвердив президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак. “Поки регіон знаходиться у списку тих, де ведуться бойові дії, отримати кредит по державній програмі неможливо. Через це місцевий бізнес в Харкові позбавлений кредитування, коли це вкрай необхідно”, - зазначив Олександр Чумак. Янченко пообіцяла обговорити це питання з урядом. 

Проблемним для Харківської області є й питання страхування воєнних ризиків. "Розуміємо, що це для вас головне, бо Харків й область знаходяться під постійними обстрілами, а треба працювати. Тому уряд, зокрема Міністерство економіки, веде активну роботу в цьому напрямку, йдуть переговори з міжнародними партнерами, зокрема такими агенціями MIGA й DFC", - розповіла Янченко. За її словами, страхування воєнних ризиків стане захистом майбутніх інвестицій і післявоєнного відновлення Харківщини.  

Заступник голови правління Європейської бізнес-асоціації в Харкові Ігор Балака зауважив, що потрібно вирішити не менш важливу проблему - бронювання робітників. Бо підприємці подають списки до відповідного Міністерства, але подекуди процедура затягується на 2-3 місяці. 

"Це не просто проблема, це - дилема. І для власників бізнесу, і для держави. Країні потрібні і захисники, і люди, які підтримуватимуть економіку. Алгоритми прийняття рішення по бронюванню вже розроблені і працюють. Що стосується термінів розгляду запитів - це питання дослідимо", - прокоментувала Янченко.

Наступне, що турбує харківських бізнесменів - це блокування податкових накладних. Половина з присутніх на круглому столі власників бізнесу стикались з блокуванням податкових накладних протягом останнього року. Попри те, що підприємцям вдавалось розблокувати накладні, на цей процес йде багато часового і людського ресурсу, а в цей час підприємства втрачають і гроші, і партнерів.

Ця зустріч стала продовженням серії круглих столів у регіонах для зустрічей з бізнесом. Раніше голова Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів провела такі зустрічі в Одесі, Львові й Хмельницькому. Наступним містом стане Полтава. Участь у цих заходах беруть підприємства  регіону, а також представники ключових бізнес-асоціацій: Європейська бізнес асоціація, Торгово-промислова палата України, Американська торгово-промислова палата, Федерація роботодавців України та інші.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36
20 квітня 2024 10:11
19 квітня 2024 13:19
19 квітня 2024 10:01
18 квітня 2024 12:18
17 квітня 2024 12:59