"Проблема підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж сьогодні є одним зі стримувальних факторів (не враховуючи поточні воєнні ризики) розвитку інвестиційної діяльності в Україні, та є антистимулом для залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій – зазначає Ігор Марчук.
    Завдяки ініціативам Комітету з питань економічного розвитку та колег з Міністерства економіки України був напрацьований та ухвалений Урядом порядок отримання компенсацій витрат на підключення та приєднання до мереж для ініціаторів, керуючої компанії та учасників Індустріальних парків. Компенсації підлягають до 100% таких витрат. Оскільки не всі підприємства будуються в індустріальних парках, тому це рішення необхідно масштабувати й на інвесторів зі значними інвестиціями таких, як компанія Baykar Makina, виробник легендарних Байрактарів, яка планує вкласти в економіку України $100  млн доларів!
     Але проблема не тільки в тому, що на компенсацію (через зрозумілі причини) у Держави зараз немає коштів, проблема інша - у нас не має чіткого та зрозумілого переліку стратегічних пріоритетів над якими всі, без виключення, чиновники мали б працювати 24/7. Відсутність пріоритезації та фокусування не дозволяє переформатувати систему державного управління під сучасні виклики згідно тактичних та стратегічних пріоритетів. Тому в систему обираються переважно зручні, а не принципові співробітники. Перевага віддається «своїм людям», а не професіоналам. Соціальні ліфти за рідкісними виключеннями не працюють.
      Ми можемо написати круті закони та мати супер-ідеї (Інвест-няні одна з них) для розвитку вітчизняної економіки, але якщо кожен дотичний чиновник, що впливає на темпи її розвитку не буде нести персональну відповідальність за результати своєї роботи, за контрпродуктивні дії, за саботування, бездіяльність, інертність, неефективність та інші вади злоякісної бюрократії - нам нічого не допоможе!
     Сьогодні зашкарублий бюрократ у «теплому» кріслі може блокувати інвестиції в депресивні регіони, мотивуючи це тим, що це «не на часі». Сьогодні, технічні по суті речі, такі як зміна цільового призначення земельної ділянки для реалізації Інвестиційного проєкту, перетворюються на непереборні перешкоди тому, що жодної матеріальної відповідальності за бездіяльність чиновник не несе!
      Блокування податкових накладних змушує підприємців залучати дороге зовнішнє фінансування, але ніхто не компенсує їм ці втрати. Незаконна затримка митником зовнішньоекономічних поставок, яка призводить до зриву контрактів та штрафних санкцій імпортерам й експортерам, ніким в державі не відшкодовується! В таких умовах, навіть при бездоганній судовій системі про яку всі мріють, проривну економіку ми не збудуємо!
      Тому, при безумовній важливості поточної проблематики з підключенням та приєднанням до інженерно-транспортних мереж, ми маємо сформувати прозорі, дешеві, зручні, чесні та заохочувальні засади взаємодії держави та бізнесу, й справедливо розділити відповідальність чиновника та бізнесмена за майбутнє нашої мужньої Країни!"
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 квітня 2024 12:33
12 квітня 2024 11:04
12 квітня 2024 10:30
11 квітня 2024 15:59
11 квітня 2024 13:10
10 квітня 2024 15:37
10 квітня 2024 11:54
09 квітня 2024 15:42
09 квітня 2024 14:20
08 квітня 2024 19:13