«2022 був найскладнішим роком для залучення інвестицій… І саме тому держава мала б проявляти максимальну гнучкість та відкритість до бізнесу. Оперативно реагувати на його потреби, фокусуватись на інвесторах, які працюють в Україні, та на тих, хто вже почав і попри війну продовжує підготовку до запуску виробництв тут. Так і зробила наша команда в рамках роботи Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів. І навіть з певними результатами»,- розповідає Голова Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко та надає короткий звіт за 2022 рік.

«Ми виокремили кілька напрямків, які на нашу думку мають найбільший потенціал росту для України. Серед них поглиблена переробка сировини (зокрема агропереробка), енергетика, високі технології (ІТ, ВПК, космічні технології тощо) та імпортозаміщення.

По напрямку великої агропереробки та імпортозаміщенню почали розробку типових проектів для будівництва виробничих потужностей. Для залучення нових інвесторів Націнвестрада розпочала активно комунікувати з іноземними інвесторами, виробниками та фінансовими корпораціями. Наші аргументи прості: війна завершиться, а підготовка інвестиційних проектів займає час – в середньому від 6 до 18 місяців. Тож, щоб бути першими в Україні та отримати найкращі умови – кращі локації, місцевих партнерів та працівників – не можна зволікати, потрібно вже наводити контакти і запускати підготовку інвестиційних проектів.

По законодавчому напрямку, хоч безпекові та євроінтеграційні закони і були в пріоритеті цього року в Парламенті, нам теж вдалось дещо по напрямку захисту інвесторів та створення умов для бізнесу, наскільки це можливо. Ось головні законодавчі акти нашої ініціативи:

1. Антирейдерський пакет законопроектів, який ми розробили ще до вторгнення, нарешті був ухвалений. Подяка Міністру юстиції України Денису Малюсці, колегам Євгенію Горовцю та Віктору Дубовику за плідну спільну роботу.

2. Дозволили АРМА купувати воєнні облігації та підтримувати наші ЗСУ з коштів, які у них на збереженні. Завдяки цьому закону АРМА вже закупила ОВДП на понад 700 млн грн. Хороша робота АРМА та Комітету з питань антикорупційної політики!

3. Звільнили бізнес від сплати компенсації при переведенні с/г земель на землі виробництва. З цим проханням до нас неодноразово звертались різні інвестори та ініціатори індустріальних парків. Дякую Миколі Сольському за хороший початок роботи в цьому напрямку, а Олександру Гайду – за чудове доведення справи до кінця.

4. Ухвалили новий закон про аквакультури, який дасть поштовх для розвитку рибного господарства в Україні (щоб ви розуміли, Україна щороку імпортує риби і аквакультур на $600 млн!). Тут абсолютне лідерство Мінагрополітики, але один з наших кейсів, сподіваємось, трішки пришвидшив розробку підзаконних актів в цьому напрямку і вже на початку року розкажемо вам про запуск великого інвестпроекту в цій сфері. Так-так, запуск інвестпроекту під час війни!

5. Запустили і проголосували в першому читанні реформу державно-приватного партнерства, яке може стати одним з ключових інструментів відбудови. Сподіваємось на пришвидшення роботи по правках Комітетом з питань економічного розвитку.

Цей рік може бути найскладніший для залучення інвестицій, але він точно не привід опускати руки. Тому працюємо!»

Довідково. Вперше Верховна Рада України створила Тимчасову спеціальну комісію з питань захисту прав інвесторів 5 червня 2020 року. Зважаючи на успішні результати роботи у 2021 році Парламент 6 жовтня 2022 року конституційною більшістю 312 голосів продовжив роботу ТСК з питань захисту прав інвесторів ще на рік.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40
22 квітня 2024 11:36