"І парламент, і уряд з початку повномасштабного вторгнення працюють над наповненням бюджету, підвищенням захисту національної безпеки та вирішення соціальних та економічних проблем. Оновлення приватизації та санкційного законодавства, податкові пільги та стимулювання підприємництва - це те, що вже зроблено та вже дало позитивні результати." – повідомляє Олексій Мовчан.

"Ми маємо бути послідовними і шукати нові шляхи для підтримання нашої держави у боротьбі з агресором. Кожна гривня, кожен актив мають бути максимально ефективно використані. Сьогодні у Верховній Раді України мною та колегами-депутатами зроблено ще один крок для досягнення цих цілей — зареєстровано проект Закону України №8311 щодо вдосконалення санкційної політики та підвищення ефективності управління державним, комунальним майном та арештованими активами.

Майно підсанкційних росіян, білорусів і колаборантів, десятки та сотні арештованих активів, про кількість яких ми лише здогадуємось з повідомлень і медіа, — це все ресурс, що може і має працювати на нашу економіку, а не лежати мертвим грузом. Комплексний підхід до ефективного використання цих ресурсів — пріоритет для парламенту на наступний рік.

Якщо коротко, то цей проект передбачає таке:

1. Нова санкція — примусова реалізація. Це означає, що за рішенням ВАКС підсанкційне майно одразу продаватиметься, а отримані кошти будуть використані на оборону України, замість того, щоб стягувати його у державну власність, а потім готувати до затяжної процедури приватизації. Якщо яхта Україні не потрібна, то її потрібно продати якомога швидше.

2. Обов'язкове придбання за кошти від реалізації арештованого та  майна підсанкційних осіб військових облігацій. Це найефективніший спосіб змусити російські активи в Україні працювати на нашу оборону.

3. Відкриття доступу громадськості до інформації про арештовані активи, а також про їхніх управителів. Це важливий крок України до інтеграції в ЄС, який дозволить зменшити корупцію та неефективність в управлінні арештованими активами. Цього від нас очікує Єврокомісія, яка у своєму грудневому звіті вже наголошувала про необхідність вдосконалити національне законодавство щодо управління конфіскованими активами.

4. Зміна підходу до реалізації арештованого та підсанкційного майна — на прозорих аукціонах через дворівневу систему ProZorro.Продажі. Це унеможливить втручання будь-кого у хід аукціонів та забезпечить повну публічність та прозорість результатів і рівний доступ усіх до активів, що продаються.

Цей законопроект пропонує не лише інструменти для збільшення надходжень до бюджету, а й закладає системні зміни в санкційній політиці та управління державним, комунальним та арештованим майном у цілому.

Тож у Новий рік заходимо з новими викликами та готовністю їх долати для наближення нашої перемоги!"

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 10:41
02 травня 2024 12:53
01 травня 2024 15:00
30 квітня 2024 12:00
29 квітня 2024 13:00
26 квітня 2024 10:30
25 квітня 2024 13:27
25 квітня 2024 09:51
24 квітня 2024 10:20
23 квітня 2024 11:40